Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Ministar posetio živinarsku farmu

2019-07-02
21:41
2019-07-02
21:47
Forrás
Pannon RTV
Branislav Nedimović, ministar i Vuk Radojević, pokrajinski sekretar u Lovćencu su obišli farmu živine i mladi zasad vinograda.

U poslednje dve do tri godine Pokrajina je uložila 230 miliona dinara u finansiranje poboljšanja uslova na farmama, i u značajnoj meri podržava i voćarstvo i vinogradarstvo. U toku je izgradnja kanala Mali Iđoš – Kula, nakon čijeg završetka više hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta imaće uslove za navodnjavanje – naglasili su političari.

Na živinarskoj farmi u blizini Lovćenca gaje između 35 i 40 hiljada brojlerskih pilića. Odnedavno su se prihvatili i podizanja voćnjaka i vinograda.

„Firma pod kojom radi ova farma živine je „Grande Polo" a gazdinstvo je od mog prijatelja i moje. Mi smo zajedno napravili vinograd i sa svim ovim stvarima okolo pokušavamo da nađemo jednu pravu celinu, da se ovde odvija jedan ozbiljan rad" kaže Milo Ljutica, proizvođač, Lovćenac.

Za opštinu Mali Iđoš koja se sastoji od tri naselja, poljoprivreda je izuzetno važna oblast.

„Radimo poljoprivredu, imamo dosta vinogradara, voćara, ali pretežno je prisutno ratarenje i poljoprivredna proizvodnja" kaže Marko Lazić, predsednik opštine (SNS).

Proteklih godina pokrajina je za poljoprivredu obezbedila podršku u obimu kakav nikada do sada nije viđen.  Poljoprivrednicima se pruža podrška za intenzivnu proizvodnju u svim oblastima – naglasio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar: „U protekle dve do tri godine izdvojili smo 230 miliona dinara za subvencionisanje nabavke opreme za farme širom Autonomne Pokrajine Vojvodine.  Takođe, ovom prilikom, mogu da konstatujem da smo po prvi put od 2017. godine uveli mere za podršku vinogradarskoj i proizvodnji vina, i ja očekujem da će i ovo registrovano poljoprivredno gazdinstvo biti u prilici da iskoristi te subvencije i da podignu svoju proizvodnju vina na viši i kvalitetniji nivo."

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, naglasio je da da osim subvencija, i infrastrukturne investicije  imaju velikog značaja za poljoprivrednike. Takva investicija je višenamenski kanal Kula-Mali Iđoš čija izgradnja staje četiri miliona evra: „Ulaganje u poljoprivrednu infrastrukturu koje omogućava kasnije navodnjavanje, ulaganje u elektrifikaciju polja, to je ono što doprinosi našim poljoprivrednicima da im proizvodnja bude jeftinija. Sa jeftinijom proizvodnjom, više ostane njima, i to je prosto k'o pasulj, samo što mi uglavnom, uvek sve shvatamo kao subvencije. Ovi veliki infrastrukturni projekti kao ovo što se gradi u Malom Iđošu to je najznačajnija stvar, koja se nije radila 30 godina i počela je sada da se radi."

Nakon završetka kanala Kula - Mali Iđoš biće stvoreni uslovi za navodnjavanje više hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.

Branislav Nedimović
Vuk Radojević
Lovćenac

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije