Ugrás a tartalomra

Ministarstvo: Približno 60.000 đaka pohađa nastavu na manjinskim jezicima

2023.09.03
10:12
2023.09.03
16:56
Forrás
Tanjug
Približno 60.000 đaka pohađa nastavu na manjinskim jezicima u Republici Srbiji na svim nivoima obrazovanja.

To je saopštilo danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog.

Povodom početka nove školske godine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podsetio je da pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji imaju pravo da pohađaju nastavu koja se izvodi na njihovom maternjem jeziku.

Pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku, u Srbiji je garantovano Ustavom (član 79), potvrđeno u Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (članovi 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom obrazovnih zakona, navedeno je u saopštenju.

Ono je zasnovano, kako je istaknuto, na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, za razvoj samopoštovanja i pozitivnog samovrednovanja, vrednostima čijim je doslednim primenama posvećena Srbija.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je da je svestan tih polazišta i čestitao je početak školske godine.

Žigmanov je poželeo mnogo uspeha i učenicima koji pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

Radi ostvarivanja ovog prava, Republika Srbija je u svom vaspitno-obrazovnom sistemu obezbedila, osim na srpskom jeziku, i celokupno obrazovanje na maternjem jeziku - od vrtića do završno sa srednjom školom - na osam jezika nacionalnih zajednica: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Ono se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica na teritoriju Vojvodine, Sandžaka, kao i juga Srbije, kaže se u saopštenju.

Osim toga, na osam jezika nacionalnih manjina predaje se u okviru nastavnog predmeta "Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture": bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik, navelo je Ministarstvo.

 

manjine
manjinski jezik
nastava
obrazovanje
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog
Tomislav Žigmanov

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.