Ugrás a tartalomra

MKUD „Srem” iz S. Mitrovice obeležava dve decenije postojanja

2023.11.26
14:54
2023.11.26
17:23
Forrás
Pannon RTV
Povodom jubilarne godišnjice održana je misa zahvalnica i koncert.

Misa zahvalnica je održana u lokalnoj Katoličkoj crkvi sv. Dimitrija. Svečanost je održana na hrvatskom i mađarskom jeziku. Prema procenama, u Sremskoj Mitrovici živi nekoliko stotina građana mađarske nacionalnosti, ali većina njih više ne govori mađarski jezik. Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Srem” je osnovao 2003. godine meštanin Zlatko Šimonjik.

Zlatko Šimonjik, osnivač Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Srem”, predsednik gradskog odbora SVM-a: „Vratiti identitet mitrovačkih Mađara, jer su jezik i kultura potpuno zamrli u naselju. Odlučio sam da osnujem mađarsko kulturno-umetničko društvo kako bih na temelju starih slika i priča članova udruženja koja su delovala pre i posle Drugog svetskog rata, na neki način udahnuo život mađarskom identitetu i probudio zajednicu."

Ester Bertok živi u Sremskoj Mitrovici od 1964. godine. Aktivno učestvuje u radu udruženja, a trenutno vodi hor. Prethodno je predavala i časove mađarskog jezika.

„Govorimo i mađarski i srpski jezik. Ne osećam se kao da ne pripadam ovde. Jako lepo sam prihvaćena ovde u društvu, čekaju nas, učimo zajedno.“

Na jubilarnom koncertu predstavio se hor i folklorna sekcija Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Srem”. Osim toga, nastupili su folklorne grupe iz Šatrinaca i Maradika. Organizaciju koncerta je pomogao i Mađarski nacionalni savet.

Roland Kabok, član Mađarskog nacionalnog saveta: „Jezik je takođe vrlo važan, ali ako se ovaj deo gubi, onda treba da ostane barem očuvanje kulture i tradicije, jer kroz to će u narodu ostati mađarska nacionalna svest."

U ime Mađarskog nacionalnog saveta i Saveza vojvođanskih Mađara okupljene je pozdravio kandidat za narodnog poslanika Boris Bajić. Rekao je da bez obzira da li se radi o mađarskim zajednicama u rasejanju ili većim sredinama, važno je da se podrže napori mađarskih zajednica da očuvaju svoj identitet.

Boris Bajić, kandidat za narodnog poslanika SVM-a: "Ova godišnjica svedoči da je zajednica ovde jaka, da su ljudi još uvek ovde i da zajedničkim snagama možemo da ostvarimo naše ciljeve."

Tokom proteklih godina Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Srem” iz Sremske Mitrovice se uvek trudilo da svoje programe predstavi i u drugim vojvođanskim naseljima, pa su tako, na primer, učestvovali i na takmičenjima „Durindo” i „Đenđešbokreta”.

Srem
Sremska Mitrovica
Mađarski Nacionalni Savet
SVM
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije