Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Mleko je toliko jeftino, da proizvođači odustaju

2021.09.26
20:52
Forrás
Pannon RTV
Dok je cena hleba, mleka, povrća i voće rasla, dotle je cena mleka i mlečnih proizvoda nepromenjena duži period. Za to vreme cena goriva i stočne hrane stalno raste – žale se proizvođači mleka.

Opstanak malih poljoprivrednika i njihov dalji rad sve je teži, a njima na pomaže ni prošle nedelje najavljeno povećanje premije za mleko – kažu proizvođači.

Pannon RTV/Gál Hermina

Otkupna cena mleka je 35 do 36 dinara, premija je sedam dinara po litri, i tako već gotovo šest godina, kaže Janoš Kečenović, proizvođač mleka iz Čantavira. Tokom tog perioda više puta je poskupelo gorivo, stočna hrana kao i proteinska prihrana, kao što je soja ili repini rezanci. Smatra da obećana premija za mleko, odnosno njeno povećanje neće značajno doprineti većoj proizvodnji mleka. Prema njegovoj računici cena mleka trebala bi da bude najmanje 50 dinara. U tom slučaju bi premiju za mleko mogli da usmere ka razvoju stada i gazdinstva.

„Dodaće tri dinara na sedam dinara, dakle premija za mleko biće 10 dinara. Ovo, ako grubo objasnimo, da tako kažem, toliko vredi kao mrtvacu poljubac, možda tek malo više, ali smatram da je to tek simbolično.

- Da li vam se isplati proizvodnja mleka?

- Apsolutno se ne isplati. Možemo sami sebi da postavimo pitanje od čega živimo? Od gubitaka."

Pannon RTV/Gál Hermina

Ukoliko na 250 hektara svoje zemlje i oranica u zakupu ne bi proizvodio stočnu hranu, Geza Kovač iz Malih Pijaca mogao bi odmah da odustane od gajenja 150 Holštajn-friz rase mlečnih krava i bikova.  Dnevno muzu 70 krava, a subotička mlekara od njega  preuzima svakog dana 1.800 litara mleka. Redovno isplaćuju preuzeto mleko, ali je njegova cena toliko niska, kao i premija za mleko, da od toga ne dospeva za razvoj gazdinstva – kaže nam poljoprivrednik.

Malim proizvođačima ovih tri dinara gotovo da ništa ne znače. Čak, oni mali koji nemaju tri krave, ništa neće ni dobiti, ne tri dinara, nego nikakvu premiju. Toliko je srezana cena mleka, toliko je jeftino mleko u poređenju sa drugim, da su ljudi prinuđeni da prekinu. Razgovarao sam sa više mladih proizvođača, koji imaju desetak krava, ne mogu da povrate uloženo, sa dodatnim plaćenjem niko ne može da radi jer će na kraju potrošiti i ono što imaju.Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije pre nedelju dana najavio je povećanje premije za mleko u visini od 40 odsto, sa sedam na 10 dinara.

Pannon RTV/Gál Hermina

„Činjenica je da je cena mleka u krizi, mi moramo da napravimo iskorak i Vlada Srbije je zato pre neki dan donela odluka o povećanju cenu premije za mleko sa sedam na 10 dinara, to je povećanje od skoro 40 odsto. Ono što ne stoji je da premiju dobijaju samo srednji i veliki proizvođači, svako ko ima bar tri krave, može da ispuni uslove bez ikakvih problema da predaje mleko. Samo treba da predaje mleko mlekari da bi mogao da dobije premiju za mleko."

Pannon RTV/Gál Hermina

Proizvođači sa kojima smo razgovarali smatraju da bi ovoj grani trebalo pružiti značajno veću podršku, kako bi premostili sadašnju tešku situaciju i kako bi mogli da se prilagode različitim izazovima tokom razvoja.

mleko
proizvođač
proizvođači
jeftiniji

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.