Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

MNS zasedanje: obrazovanje u fokusu

2019-10-11
16:15
Forrás
Pannon RTV
Između ostalog, odobrena je odluka o otvaranju razreda sa malim brojem učenika, ali je raspravljeno i o problemu oko novih udžbenika na mađarskom jeziku.

Velika većina najnovijih udžbenika za šesti razred stiže za nekoliko dana – čulo se na sednici.

Petkovics Márta

Mađarski nacionalni savet trči pred rudu, pokušava da učini nemoguće pre odobrenja udžbenika na srpskom jeziku – rekao je u vezi nedostajućih udžbenika predsednik MNS Jene Hajnal na 9. redovnoj sednici saveta. “Pisali smo veoma stroga pisma najvišim nivoima. Ovo sad ima dejstva. Prošli put je trebala mala korekcija, kada je ministar prosvete rekao: da, ali nacionalni saveti kasne sa nekim stvarima. Tada je usledila reakcija, da je Mađarski nacionalni savet jedini izuzetak koji ne samo da nije kasnio već je ispred očekivanja Ministarstva” objasnio je predsednik.

Predstavnica liste Mađarskog pokreta i članica Odbora za obrazovanje Aniko Novak, rekla je da je svesna da izdavači mogu lako napraviti grešku, ali po njenom mišljenju, zainteresovane strane treba na korektan način obavestiti, umesto davanja optimističnih izjava. “Ne tražim žrtvenog jarca u ovoj priči, mi smo žrtve nedostatka sistemskog strateškog razmišljanja širom zemlje. Srpski udžbenici takođe sa zakašnjenjem stižu prevodiocima, znači ovo je zaista nehuman posao” – potvrdila je ona.

Predstavnica Mađarske sloge, članica Odbora za obrazovanje Marta Petkovič, takođe je naglasila da se udžbenici mogu pisati tek nakon izrade nastavnog plana i programa. Njihov letnji optimizam da skoro sve knjige stižu na vreme, bio je osnovan. Kašnjenje se obično javlja kod izdavača, na šta oni ne mogu uticati. “Međutim, sa zadovoljstvom mogu napomenuti da su najnoviji udžbenici za šesti razred, izuzev udžbenika mađarskog jezika i književnosti i muzičke kulture, u knjižarama ili stižu za nekoliko dana” – naglasila je Marta Petkovič.

Na sednici takođe je odobren plan rada u 2020. godinu Obrazovne i kulturne ustanove Cnesa u Kanjiži, Istorijske arhive u Senti i Muzeja opštine Bačka Topola.

obrazovanje
Mađarski nacionalni savet
Jene Hajnal
Marta Petković
Aniko Novak

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.