Ugrás a tartalomra

„Mundus Hungaricus“ u Beogradu

2023.12.01
12:38
2023.12.01
17:28
Forrás
Pannon RTV
Marko Čudić i Edit Bogar promovisali su u Beogradu knjigu „Mundus Hungaricus“ koja predstavlja pregled mađarske kulture na srpskom jeziku.

Knjiga je pre svega namenjena studentima na Katedri hungarologije u Beogradu, kao univerzitetski udžbenik, ali autori smatraju da može biti korisna i osobama koje zanima mađarska kultura. Predstavljanje knjige u Beogradu podržao je Mađarski kulturni centar „Collegium Hungaricum“.

„Nastojali smo da obuhvatimo celokupnu kulturu. Naravno, na osnovu naših skromnih kompetencija. Dakle, nismo se naročito mešali u istoriju, u politička dešavanja, samo toliko koliko je potrebno za jednu ovakvu knjigu. Koncentrisali smo se na književnost, na jezik, nešto kasnije na muziku, s obzirom da Edit Bogar potiče iz muzičke porodice. Nadalje, na gastronomiju, na sport, na ustanove, na to smo se koncentrisali“ rekao je Marko Čudić, jedan od autora knjige i zamenik upravnika Katedre hungarologije u Beogradu.

Mundus Hungaricus
Marko Čudić

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije