Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Muzički festival “Folk music fest” na Paliću

2023.05.21
16:50
2023.05.21
17:17
Forrás
Pannon RTV
Dvodnevni muzički festival “Folk music fest” na Paliću počeo je nastupom “Juhas” orkestra.

Prvog dana festivala, čiji je cilj popularizacija izvorne narodne muzike, uz domaćine, tradicionalno su nastupili i tamburaški sastav “Ravnica”, kao i orkestar “Magoš” koji izvodi izvornu mađarsku narodnu muziku.

Na otvaranju devetog “Folk music festa” u petak uveče, publici su se prvi predstavili domaćini. Orkestar Juhas je ovim povodom predstavio publici odabrane izvorne narodne pesme iz svog 20-godišnjeg repertoara.

Gabor Juhas, organizator, “Folk music fest: "Vole da nas slušaju, sviđa im se ova muzika, odlična nam je povratna reakcija jer kao što kažu ne može čovek u svom selu da bude prorok, ali kada imamo tako veliki uspeh u našem domaćem okruženju i toliko ljudi voli našu muziku, to uvek prija. Zato je ovaj festival dobar, da možemo biti ovde među svojim ljudima.“

Tamburaški orkestar Ravnica je stalni učesnik ove manifestacije, Nikola Jaramazović, šef orkestra, kaže da njemu kao pojedincu ovakav festival daje veliku inspiraciju.

Nikola Jaramazović, šef tamburaškog orkestra Ravnica: „Za mene lično je uvek najbolji muzički užitak taj, kad čujem kako u nekom delu sveta postoji muzika. Kakva je ta muzika, kakav je folklor, jezik, kakvi su običaji. "

Nakon turneje po Transilvaniji, na festival dolazi i orkestar “Magoš” uz podršku programa PajtaKult. Ištvan Prihoda, poreklom iz Čantaviraa, takođe svira u ovom orkestru iz Budimpešte, koji postoji od 2008. godine. Od porodice je nasledio osećaj da mađarsku tradiciju neguje kao veoma vrednu baštinu.

Ištvan Prihoda, kontrabas, orkestar “Magoš”: „Kad sam bio dete, dolazio sam ovde na Palić bezbroj puta, uvek sam se divio tim prelepim zgradama i ovom prelepom jezeru. Sada se stvorila prilika da sam uz pomoć mog prijatelja Gabora Juhasa, mogao da dovedem svoje prijatelje iz orkestra Magoš iz Budimpešte, kako bih bar nešto vratio svojoj domovini, Paliću i Subotici." 

Orkestar Juhas zajedno sa drugim sjajnim izvođačima i danas popodne očekuje publiku, uz dodatne sadržaje, kao što je vašar na Velikoj terasi na Paliću. Na ovoj besplatnoj manifestaciji će nastupiti još i orkestar “Kokaš”, orkestar “Čerempele” i orkestar Baževa.

festival
Folk Music Fest
Palić
Gabor Juhas
Nikola Jaramazović

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.