Ugrás a tartalomra

Na koje subvencije mogu da računaju poljoprivredni proizvođači?

2024.02.21
14:26
2024.02.21
16:25
Forrás
Pannon RTV
Na zboru građana održanom u utorak posle podne u prostorijama Doma omladine u Temerinu poljoprivrednici su mogli da čuju informacije o subvencijama iz pokrajine i repulike. Cilj skupa je upoznavanje sa mogućnostima na konkursima.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu iz budžeta od preko 10 milijardi dinara, gotovo milijardu i 400 miliona dinara izdvojio je za proizvođače, dok je iz finansija lokalnih samouprava predviđeno dodatnih milijardu dinara.

Radmila Farango iz Temerina želi da konkuriše za kupovinu zaštite od mraza za svoje porodično gazdinstvo. Do sada su kod pokrajinskog sekretarijata uspešno konkurisali za sistem kap po kap. Prijavu na portalu eAgrar oni su već završili, ali smatraju da im je usluga spora. „Sa onim što je naša zemlja, sa tim nema problema, ali problemi nastaju kada su prvo tražili papire za koje prvo nije trebala potvrda notara, da postoji ugovor o zakupu. Onda smo to predali, da bi 25, 26. decembra  nam to vratili, tako da su oduzeli zemlju koja je pod zakupom i traže ugovor koji je overio notar. To je sve predato, dopunjeno je ali tome sada ima skoro već mesec dana, i ne mogu se predati papiri, dok to nije odobreno. Dakle, izaći ćemo iz rokova i nećemo moći da tražimo subvenciju po osnovu površina.“

Postojaće mogućnosti za nabavku sredstava, folija i sistema za zalivanje, odnosno povrat sredstava za njihovu kupovinu. Pokrajinski sekretarijat će podržati i mlade poljoprivrednike sa startap subvencijama gde je povrat 90 odsto. Dostupne će biti i kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

„Isto kao i prošle godine, tako i ove godine biće dostupni krediti na četiri ili pet godina sa kamatnom stopom od jedan odsto, sa sličnim uslovima kao kod konkursa sekretarijata za poljoprivredu. Na taj način imamo različite mogućnosti, a osim toga pre dve godine uvedene su i dve nove mogućnosti. Jedna je kupovina obradivog zemljišta, a druga je mogućnost kupovine repromaterijala: veštačkog đubriva, semenske robe, odnosno hemijskih sredstava“ rekao je Viktor Molnar, direktor Fonda.

Republičko Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je subvencije za ratare i stočare, odnosno za subvencije po osnovu obradive površine – naveo je Jožef Tobiaš, republički poslanik SVM-a. „Subvencije po osnovu obradive površina iznose 18 hiljada dinara po hektaru. Tome pripada 17 hiljada dinara koje mogu da se traže za semensku robu, i tako izlazi da se može tražiti i pet hiljada dinara po hektaru za naftu. Praktično, subvencije po hektaru iznose gotovo 350 evra, ali moram da dodam da naknada za naftu se isključivo vezuje za subvencije po obradivoj površini.“

Na zboru građana skrenuta je pažnja i da na portalu Uprave za agrarna plaćanja treba da prate pojavu aktuelnih konkursa. Sa pitanjima koja su se pojavila oko ponovne registracije, poljoprivrednici mogu da se obrate za pomoć kancelariji za ruralni razvoj.

poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.