Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Na Paliću je u toku orezivanje grana i vađenje suvih stabala

2021.11.29
16:29
2021.11.29
16:36
Forrás
Pannon RTV
Na Paliću sledeće nedelje počinju aktivnosti na održavanju. Radnici Javnog preduzeća „Palić-Ludaš" će narednih nedelja na prostoru Velikog parka raditi na orezivanju i uklanjanju suvih stabala.

To predstavlja deo godišnjih aktivnosti Javnog preduzeća. Trula stabla i orezane grane se kasnije recikliraju i kompostiraju, a na mesto posečenih stabala sade se nova.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Da bi stanje jednog parka bilo takvo da se u njemu može uživati, ali da u isto vreme bude i dugoročno održivo, veoma je važno da se održava na stručan način, pa je zbog toga važno orezivanje granja i uklanjaje trulih stabala u parku - istakla je Marta Dobo, direktorka Javnog preduzeća „Palić-Ludaš".

„Tokom godine naši stručni saradnici neprekidno prate stanje stabala u parku i zaista ćemo se potruditi da izvadimo samo potpuno suva stabla, da njih uklonimo i naravno tokom orezivanja, ako negde bude problema, dakle ako se ispostavi da je drvo trulo, ono se, posmatrajući iz ugla struke, mora ukloniti, kako ne bi ozledilo posetioce."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Uklonjena drva i grane radnici Javno preduzeće koriste u staklenicima gde se gaji cveće, a na mesto isečenih stabala, kao i prethodnih godina, sade se nova.

Čila Goli, članica Gradskog veća Subotice zadužena za komunalne poslove i razvoj: „Želimo da brigu o parku podignemo na jedan viši nivo. Planiramo da apliciramo na različite programe, kako bi modernizovali ovaj park. Ovaj park je prvi put formiran 1842. godine kao engleski park, a zatim se razvio u park u baroknom stilu 1911. godine. Postoje moderne metode, moderan pristup i mi to želimo da integrišemo."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Orezivanje u okviru uređenja parka izvodi se u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode. Truljenje i dehidraciju određenih vrsta drveća izazivaju podzemne vode.

Tanja Jotanović, stručni saradnik Javnog preduzeća „Palić-Ludaš": „Sličan primer smo imali u Jezerskoj ulici i tada smo iz tih razloga ta opasna stabla uklonili i zamenili. Sada imamo funkcionalan drvored koji je u razvoju."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Radovi će biti završeni u decembru, a rukovodstvo Javnog preduzeća moli javnost za razumevanje i strpljenje tokom trajanja orezivanja.

Palić
orezivanje
grana
Marta Dobo
Čila Goli
Tanja Jotanović

Slične vesti

Najnovije

17:13, Frissítve: 17:49

Protest poljoprivrednika u Subotici

Poljoprivrednici i predstavnici vlasti nisu uspeli da se slože. Protesti se nastavljaju širom Vojvodine. U Subotici u Štrosmajerovoj ulici okupilo se 80 traktora, gde je i put bio zatvoren na sat vremena.
16:25, Frissítve: 16:39

Šire ostvarivanje prava nacionalnih zajednica

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije je po četvrti put organizovalo sastanak povodom akcionog plana za period 2022-2025. godine. Pomenuti dokument bavi se ostvarivanjem prava nacionalnih manjina.
15:55, Frissítve: 16:01

Velika investicija stiže u Mađarsku

Najavili su najveću investiciju Mađarske do sada. Kineska kompanija „Contemporary Amperex Technology Co. Limited" (CATL), najveći svetski proizvođač akumulatora, u Debrecinu osniva svoju drugu evropsku fabriku.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.