Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Na Paliću je u toku orezivanje grana i vađenje suvih stabala

2021.11.29
16:29
2021.11.29
16:36
Forrás
Pannon RTV
Na Paliću sledeće nedelje počinju aktivnosti na održavanju. Radnici Javnog preduzeća „Palić-Ludaš" će narednih nedelja na prostoru Velikog parka raditi na orezivanju i uklanjanju suvih stabala.

To predstavlja deo godišnjih aktivnosti Javnog preduzeća. Trula stabla i orezane grane se kasnije recikliraju i kompostiraju, a na mesto posečenih stabala sade se nova.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Da bi stanje jednog parka bilo takvo da se u njemu može uživati, ali da u isto vreme bude i dugoročno održivo, veoma je važno da se održava na stručan način, pa je zbog toga važno orezivanje granja i uklanjaje trulih stabala u parku - istakla je Marta Dobo, direktorka Javnog preduzeća „Palić-Ludaš".

„Tokom godine naši stručni saradnici neprekidno prate stanje stabala u parku i zaista ćemo se potruditi da izvadimo samo potpuno suva stabla, da njih uklonimo i naravno tokom orezivanja, ako negde bude problema, dakle ako se ispostavi da je drvo trulo, ono se, posmatrajući iz ugla struke, mora ukloniti, kako ne bi ozledilo posetioce."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Uklonjena drva i grane radnici Javno preduzeće koriste u staklenicima gde se gaji cveće, a na mesto isečenih stabala, kao i prethodnih godina, sade se nova.

Čila Goli, članica Gradskog veća Subotice zadužena za komunalne poslove i razvoj: „Želimo da brigu o parku podignemo na jedan viši nivo. Planiramo da apliciramo na različite programe, kako bi modernizovali ovaj park. Ovaj park je prvi put formiran 1842. godine kao engleski park, a zatim se razvio u park u baroknom stilu 1911. godine. Postoje moderne metode, moderan pristup i mi to želimo da integrišemo."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Orezivanje u okviru uređenja parka izvodi se u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode. Truljenje i dehidraciju određenih vrsta drveća izazivaju podzemne vode.

Tanja Jotanović, stručni saradnik Javnog preduzeća „Palić-Ludaš": „Sličan primer smo imali u Jezerskoj ulici i tada smo iz tih razloga ta opasna stabla uklonili i zamenili. Sada imamo funkcionalan drvored koji je u razvoju."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Radovi će biti završeni u decembru, a rukovodstvo Javnog preduzeća moli javnost za razumevanje i strpljenje tokom trajanja orezivanja.

Palić
orezivanje
grana
Marta Dobo
Čila Goli
Tanja Jotanović

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.