Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Na pijacama skuplja roba iz Mađarske

2019-10-12
18:49
2019-10-12
19:20
Forrás
RTV Pannon
Na mađarskoj granici pooštrena je kontrola vraćanja AFE (PDV-a).

Roba široke potrošnje, pre svega namirnice, sredstva za ličnu higijenu i kućnu hemiju, koju su pojedinci donosili iz Mađarske i potom je prodavali širom Vojvodine, uglavnom je bila značajno jeftinija nego u Mađarskoj. To je bilo omogućeno povratom AFE. Vraćanje AFE nije prekinuto, ali trgovci kažu da su mađarski carinici uveli stroga ograničenja.

Prema rečima putnika koji na granici čekaju na povrat AFE nova stroža pravila uvedena su prošlog četvrtka. Zbog toga su prodavci na subotičkim pijacama bili prinuđeni da za 10 do 15 odsto povećaju cenu robe koja je poreklom iz Mađarske. Prema njihovim rečima pojedinac može da traži povrat AFE samo jednom nedeljno, u iznosu od maksimum 100 hiljada forinti.

Na zvaničnoj internet stranici Kancelarije za porez i carinu Mađarske o tome nismo našli nikakvo obaveštenje. Zakon je ipak propisao da strani kupci imaju pravo na povrat AFE samo ukoliko se radi o količini koja nije namenjena za trgovinu, odnosno ukoliko količina i raznovrsnost pokrivaju potrebe jedne porodice. Od sada se to strože kontroliše.

Mnogi kupuju u dva diskonta koja su najbliži graničnom prelazu kod Tompe. Jedan prodavac sa subotičke pijace koji nije želeo da bude snimljen, potvrdio nam je da samo  jednom nedeljno može pod svojim imenom da traži povrat AFE: „Možemo da donesemo robu samo za svoje potrebe, odnosno ne može u većim količinama. Dakle, samo tri, četiri komada, koliko se kod kuće troši. Samo za svoje potrebe, a ne za trgovinu. Mene ovo lično ne dotiče toliko. Više one koji to rade na veliko."

Tatjana Jeftić, pomoćnik komandira Granične policije na Kelebiji kaže da je zbog ove promene tokom sedmice značajno opao broj onih koji su dnevno prelazili u kupovinu u Tompu: „U poslednjih nedelju dana za oko 50 odsto je opao  broj srpskih državljana koji su prelazili radnim danima. Možda čak i više, ali možemo reći da se broj prepolovio."

Pomoćnica komandira je potvrdila: i prema njenim saznanjima građani Srbije samo jednom sedmično mogu kod mađarske carine da traže povrat AFE, ali granične službe Mađarske i Srbije u ovakvim situacijama ne mogu da se mešaju jedni drugima u rad.

Mađarska
roba
PDV
granica
AFA

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.