Ugrás a tartalomra

Na Sajmu obrazovanja „Suli-Expo” predstavilo se 20 srednjih škola

2023.09.14
17:24
2023.09.14
17:49
Forrás
Pannon RTV
Više od 800 učenika osmih razreda iz Vojvodine učestvovalo je na Sajmu obrazovanja „Suli-Expo” u Senti. Deci i njihovim roditeljima predstavilo se 20 gimnazija i stručnih škola iz Vojvodine, u kojima se nastava izvodi i na mađarskom jeziku.

Hala sportova u Senti bila je puna učenika osmih razreda. Na tom mestu su se nudile mogućnosti za nastavak školovanja u vojvođanskim srednjim školama. Mladi su zaista uživali u sajmu, obišli su nekoliko štandova.

Danijel Pepauer, Kanjiža: „Stvarno mi se sviđa, bolje se snalazim i mogu da vidim mnogo više stvari nego, recimo, u Kanjiži. Razmišljao sam o Gimnaziji za talentovane učenike „Deže Kostolanji”, i zaista želim da odem tamo, na medijski smer. Nadam se da ću uspeti.”

Kiti Katona, Ada: „Mislim da je ovaj sajam veoma dobro organizovan i da ima dosta izlagača. Imamo veliki broj opcija da odlučimo gde želimo da nastavimo školovanje. Ja bih želela da nastavim školovanje u Senti, u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Mislim da će mnoga deca ovde pronaći svoju sledeću školu.”

Sajam obrazovanja zapravo popunjava jednu prazninu, jer je po prvi put više gimnazija i stručnih škola moglo da se predstavi na jednom mestu.

Anamarija Viček, državna sekretarka za obrazovanje: „Mislim da je ideja Mađarskog nacionalnog saveta o ovoj manifestaciji jedna velika stvar i nešto što treba podržati, jer sve škole mogu da se predstave zajedno na jednom mestu, a što se tiče Ministarstva prosvete, moje učešće ovde, kao državnog sekretara za obrazovanje, jeste važno, jer ja pratim šta se dešava u vezi sa promocijom srednjih škola. Ministarstvo prosvete će narednog proleća donositi odluku o tome koji smerovi će biti otvoreni u pojedinim srednjim školama.”

Program je realizovan u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta.

Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Ohrabreni uspehom „EduExpo”-a, došli smo do zaključka da na početku školske godine treba da pokrenemo jednu ozbiljnu kampanju, kako bismo skrenuli pažnju učenika osmih razreda osnovnih škola na to koliko je važno da nastave školovanje u srednjoj školi i da nastave obrazovanje na maternjem jeziku, mađarskom, i to ovde kod kuće, u Vojvodini.”

Arpad Fremond je dodao da će uskoro početi javna rasprava o strategiji obrazovanja, u čijem nacrtu će biti navedeno i to da se onim učenicima koji kreću u gimnaziju ili srednju školu pruži neka vrsta podrške.

Suli-Expo
srednja škola
Senta
Anamarija Viček
Arpad Fremond

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.