Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Nagrade za mlade subotičke inovatore

2022.06.11
13:38
2022.06.11
17:42
Forrás
Pannon RTV
U Tehničkoj školi „Ivan Sarić" uručene su međunarodne nagrade „Inova – Mladi 2022" za najveća inovacije mladih na takmičenju održanom ovog maja u Zagrebu. Suboticu su na ovom takmičenju predstavljale tri osnovne i jedna srednja škola.

Dvanaestogodišnji Bogdan Kovačević takmičio se sa svojim robotom zvanim „Crtić". Učenik osnovne škole „Matija Gubec" iz Tavankuta za svoj rad dobio je srebrnu medalju.

„Treba da podstakne decu da uče da programiraju i da uče da programiraju zabavljajući se.

Danijel Rajzinger, učenik Tehničke škole „Ivan Sarić" na takmičenju je za punjač mobilnog telefona solarnom baterijom dobio srebrnu medalju, a za CNC mašinu za brušenje dobio je zlato. Svoje inovacije pripremao je godinu dana.

„CNC mašina za brušenje je napravljena od recikliranih sirovina, koje sam pronašao oko kuće. Punjač telefona isto tako."

Tehnička škola „Ivan Sarić" nije po prvi put učesnik takmičenja „Inova – Mladi". Svake godine u Zagreb stiže veoma mnogo preciznih i inovativnih radova, zbog toga pripreme započinju već u septembru.

„Prvo radimo projekte, onda praktično i proizvedemo one proizvode koje smo odabrali sa učenicima, a ja kao mentor pomažem im u stručnom delu, ili eventualno, ukoliko je potrebno nešto obraditi ovde u školi. Njihova je čitava škola" kaže Laslo Lisak, mentor u Tehničkoj srednjoj školi „Ivan Sarić" u Subotici.

Važno je da mladi inovatori ne samo u svom okruženju upoznaju međusobne inovacije i radove, zbog toga je i ovo takmičenje postalo međunarodno. Ove godine pristiglo je preko 400 radova. Organizatori iz Hrvatske ističu: Subotica može da bude ponosna na svoje mlade.

„Ti radovi koje su učenici iz Subotice radili su stvarno radovi koji mogu ići na bilo koju izložbu bilo gde. Inače se stim dosta bavim i globalno i na osnovu toga ovi radovi ni u čemu ne zaostaju i mogu da stanu uz bilo koji u Evropi i svetu" rekao je Ivan Jurić, organizator.

Ove godine na takmičenje je stiglo preko 400 radova. Inovacije su predstavili i pojedinci, a mogli su učestvovati i timovi. Većina nagrađenih mladih inovatora već se priprema za takmičenje naredne godine.

inovator
Subotica
Ivan Sarić
Inova – Mladi 2022
Hrvatska
Zagreb

Najnovije

17:57, Frissítve: 18:35

I najizdržljiviji su stigli na cilj

Tokom vikenda šetalište pored Palića bilo je u znaku trka. U organizaciji Ultramaratonskog saveza Srbije i Ultramaraton kluba „Paligo Palus“ održan je 17. Međunarodni ultramaraton na Paliću.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

Sudar autobusa i automobila u Šapcu

Autobus koji je prevozio decu iz Futoga, koja su krenula na ekskurziji u Tršić, sudario se sa automobilom, rečeno je RTS-u u policiji. Kod desetoro dece i vodiča konstatovane su lakše telesne povrede u šabačkoj bolnici. Uhapšen je vozač automobila.

Moždano razmrdavanje u Bačkoj Topoli

Vojvođansko finale kviza „QuizNight“ na koji je došla 21 ekipa održano je u Bačkoj Topoli. Zabavna društvena igra sve je popularnija na našim prostorima.