Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Nagrade za mlade subotičke inovatore

2022.06.11
13:38
2022.06.11
17:42
Forrás
Pannon RTV
U Tehničkoj školi „Ivan Sarić" uručene su međunarodne nagrade „Inova – Mladi 2022" za najveća inovacije mladih na takmičenju održanom ovog maja u Zagrebu. Suboticu su na ovom takmičenju predstavljale tri osnovne i jedna srednja škola.
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Dvanaestogodišnji Bogdan Kovačević takmičio se sa svojim robotom zvanim „Crtić". Učenik osnovne škole „Matija Gubec" iz Tavankuta za svoj rad dobio je srebrnu medalju.

„Treba da podstakne decu da uče da programiraju i da uče da programiraju zabavljajući se.

Danijel Rajzinger, učenik Tehničke škole „Ivan Sarić" na takmičenju je za punjač mobilnog telefona solarnom baterijom dobio srebrnu medalju, a za CNC mašinu za brušenje dobio je zlato. Svoje inovacije pripremao je godinu dana.

„CNC mašina za brušenje je napravljena od recikliranih sirovina, koje sam pronašao oko kuće. Punjač telefona isto tako."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Tehnička škola „Ivan Sarić" nije po prvi put učesnik takmičenja „Inova – Mladi". Svake godine u Zagreb stiže veoma mnogo preciznih i inovativnih radova, zbog toga pripreme započinju već u septembru.

„Prvo radimo projekte, onda praktično i proizvedemo one proizvode koje smo odabrali sa učenicima, a ja kao mentor pomažem im u stručnom delu, ili eventualno, ukoliko je potrebno nešto obraditi ovde u školi. Njihova je čitava škola" kaže Laslo Lisak, mentor u Tehničkoj srednjoj školi „Ivan Sarić" u Subotici.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Važno je da mladi inovatori ne samo u svom okruženju upoznaju međusobne inovacije i radove, zbog toga je i ovo takmičenje postalo međunarodno. Ove godine pristiglo je preko 400 radova. Organizatori iz Hrvatske ističu: Subotica može da bude ponosna na svoje mlade.

„Ti radovi koje su učenici iz Subotice radili su stvarno radovi koji mogu ići na bilo koju izložbu bilo gde. Inače se stim dosta bavim i globalno i na osnovu toga ovi radovi ni u čemu ne zaostaju i mogu da stanu uz bilo koji u Evropi i svetu" rekao je Ivan Jurić, organizator.

Ove godine na takmičenje je stiglo preko 400 radova. Inovacije su predstavili i pojedinci, a mogli su učestvovati i timovi. Većina nagrađenih mladih inovatora već se priprema za takmičenje naredne godine.

inovator
Subotica
Ivan Sarić
Inova – Mladi 2022
Hrvatska
Zagreb

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.