Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nakon raspusta, đaci u Vojvodini ponovo u školskim klupama

2020-01-15
16:12
2020-01-15
18:29
Forrás
Pannon RTV
Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje 17. juna, a za osmake osnovna škola se završava malom maturom.

Učenici četvrtih razreda u gimnazijama u školu će ići do 22. maja, u tro- i četvorogodišnjim stručnim školama učenicima završnih razreda polugodište će trajati sedmicu duže, do 29. maja. Ostali đaci sedeće u klupama do 19. juna.

U osnovnoj školi „Miroslav Antića" na Paliću, u odeljenju 8/4 na času hemije ponavljali su gradivo prvog polugodišta. Ponavljanje je majka znanja, a to je u slučaju osmaka izuzetno važno zbog male mature. Šara Mezei Čenge već je odlučila da želi dalje da uči na jezičkom odseku Gimnazije za talentovane učenike „Kostolanji Deže",  i tokom zimskog raspusta išla je na pripreme, ali kaže bilo je vremena i za odmaranje. „Mnogo sam putovala, družila se sa prijateljima, išla sam na klizanje, kako bi iskoristili ova dva tri meseca dok može, i odmorila sam se."

U vreme naše posete u odeljenju 6/3 imali su čas srpskog jezika. Adam Varga već je čekao da zvoni za drugo polugodište. „Čekao sam početak drugog polugodišta jer bih voleo da ispravim one ocene koje su loše ispale, odnosno nisu petice. Tokom raspusta išao sam na klizanje sa razredom, išao sam sa tatom na klizanje, mnogo sam čitao knjige. Išao sam kod bake i dede i mnogo se bavio sportom."

Za nastavnike je najveća  novina i najbolja vest na početku drugog polugodišta najava prestanka zabrane zapošljavanja. To zanima i Krištofa Nađ Đerđa, nastavnika matematike koji bi uskoro mogao da dobije stalno zaposlenje. Poslednje dane zimskog raspusta proveo je u školi. „Planiramo sa kolegom da otvorimo novu sekciju, za programiranje, pozvali smo nekoliko učenika i malo smo isprogramirali, pokazali smo im od čega bi se sastojalo."

U obrazovnoj ustanovi na Paliću u drugo polugodište ušli su sa izmenjenim prozorima u deset učionica, te je sada grejanje mnogo efikasnije – kaže Marta Šereš, direktorica. „Tako je i račun za grejanje manji, jer smo izolovali spoljne zidove, postavili potpuno novi zid, novi su prozori i zid, jer u ovu školu smo se uselili još 1973. godine i od tada su zastareli ovi građevinski materijali pošto su punjenja između zidova bila od azbesta."

Učionice su sada mnogo toplije, i u planu je skora obnova preostalih deset učionica.

Nastava je počela u svim osnovnim i srednjim školama u Vojvodini. U osnovnoj školi „Miroslav Antić" na Paliću u drugo polugodište krenuo je 491 učenik. Naredni duži odmor đaci će imati između 10. i 20. aprila, odnosno od velikog petka po kalendaru rimokatoličke crkve, do uskršnjeg ponedeljka po pravoslavnom kalendaru.

raspust
đaci
Vojvodina
školske klupe
škola
učenik
sedmi
osmi
mala matura
osnovna škola
Miroslav Antić
Palić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.