Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nastava na daljinu - Vanredno rešenje u vanrednoj situaciji

2020.12.23
12:02
Forrás
Pannon RTV
Kao rezultat epidemije koja se pojavila početkom godine i koja se i dalje širi, obrazovanje se proletos preselilo u digitalni prostor.

Škole su morale, da za izuzetno kratko vreme, pređu na jedan potpuno novi oblik rada, koji je zahtevao brzu adaptaciju, a istovremeno je predstavljao i izazov, i mogao se ostvariti samo timskim radom. Zajednički rad Mađarskog nacionalnog saveta, pedagoga, đaka i roditelja, bio je neophodan kako bi sistem pravilno funkcionisao, jer nastava u učionicama zahteva potpuno drugačije pedagoške metode i alate.

Nastava se iz učionica, zbog epidemiološke situacije, proletos preselila u internet prostor. Mađarski nacionalni savet imao je istaknutu ulogu u pripremama za izmenjeni raspored rada. Savet je morao izuzetno brzo da reaguje na novu situaciju. Pored saradnje obrazovnih ustanova, bilo je neophodno obezbediti stručno usavršavanje nastavnika, odnosno razvoj potrebne onlajn platform..

Kristina Peter, član MNS: „Ja smatram da je Mađarski nacionalni savet veoma dobro i na vreme reagovao na problem, koji se pojavio u martu. Odmah smo počeli da snimamo nastavne časove."

Pannon RTV

Naša Medijska kuća takođe je takođe preuzela deo obaveza u nastavi na daljinu, snimanje časova realizovala je ekipa RTV Panon. Televizijsko snimanje časova ostvaruje se u Subotici i Senti, što znači rad više od 15 ljudi, 5-6 dana u nedelji.

Čongor Fehervari, koordinator odgovoran za nastavu na daljinu, RTV Panon: „Ove godine smo snimili više od 2000 časova u okviru nastave na daljinu. Zajedno sa starijim materijalima, na Jutjubu je sada dostupno oko 2900 video zapisa. Te video snimke je u poslednjih 1,5 meseci pogledalo više od 160 000 ljudi, koji su proveli 18 000 sati gledajući te snimke."

Pannon RTV

Prelazak na sistem obrazovanja u vanrednim situacijama, bio je takođe izazov i za većinu nastavnika. Morali su da reaguju u trenutku, i to tako da prema đacima emituju red i jedinstvo.

Peter Gebleš, učitelj, Utrine: „Što se mene tiče, ja sam se već malo pripremao za ovo. Moje rešenje je bilo da sam opremu odneo kući, tamo sam formirao jednu malu onlajn učionicu, i uživo sam emitovao svoj čas, kao da sam ovde u školi."

Pannon RTV

Većina roditelja je nastavu na daljinu u početku doživela kao nešto strano, i imali su različita mišljenja o njoj.

Violeta Šoljmoši, Utrine: „Mi nismo uočili mnogo nedostataka. Meni je čak bilo i zanimljivo to što sam dobila mali uvid u obrazovni rad."

Violetinoj ćerki, Virag, najteže je pao nedostatak društvenih kontakata: „U početku je bilo zanimljivo videti učitelja preko Fejsbuka i učiteljicu srpskog jezika putem Meet-a, ali je kasnije postalo monotono, dosadilo nam je. Nisam mogla da vidim svoje školske drugove, učitelje, i zapravo mnogo više volim da učim uživo, nego onlajn."

Uprkos činjenici da je 2020. godina stvorila vanrednu situaciju na polju obrazovanja, ona je takođe rezultirala i sa vanrednim rešenjima.

onlajn
nastava na daljinu
Panon televizija
Čongor Fehervari
Mađarski Nacionalni Savet

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon