Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nastavlja se podrška Pokrajine poljoprivrednicima

2019-04-12
21:06
2019-04-12
21:20
Forrás
Pannon RTV
Za dve i po godine pokrajinska Vlada uložila je preko 30 milijardi dinara u razvoj poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Zalivanje, izgradnja kanala za navodnjavanje i njihovo održavanje predstavljaju najveći izazov, jer zbog promene klimatskih uslova sve veće površine zahtevaju nadvodnjavanje – čulo se danas od nadležnih na potpisivanju ugovora u Novom Sadu.

Na osnovu konkursa u 2019. godini poljoprivrednicima je namenjeno preko milijardu dinara. Poljoprivrednici bespovratna sredstva mogu da dobiju za razvoj svojih gazdinstava. Čaba Sila, poljoprivrednik iz Temerina konkurisao je za zalivanje svog zasada lešnika. „Za mlade je bolje ukoliko u većem procentu mogu dobiju povrat ulaganja, ali koliko je toliko je, važno je da podrška počne i radujemo joj se".

Podršku daju i lokalne samouprave. U Bačkoj Topoli su najvažniji zadaci izgradnja kanala za navodnjavanje kao i čišćenje rečice Krivaje. Za te namene pokrajina je odobrila četiri miliona dinara – rekao je Gabor Kišlinder, predsednik Opštine.

„Priprema se prečistač otpadnih voda, do tada ovaj sistem treba da očistimo, jer bez toga prečistač nema svrhe. Pokušavamo to da radimo istovremeno sa izgradnjom uređaja, dok će kanalizaciona mreža ostati u naseljima koja gravitiraju tom području" rekao je Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola (SVM).

Održavanje kanala za navodnjavanje izuzetno je značajno za razvoj vojvođanskog agrara. Skupi sistem  može se održavati od korisnika i sredstava dobijenih po različitim osnovama – rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

„Prošle i ove godine smo uložili blizu sedam milijardi dinara u obnovu sistema za navodnjavanje, radovi su obavljani na 14 mesta, to su velike investicije, kao što je kanal u dužini od nekoliko kilometara između Malog Iđoša i Kule" rekao je Igor Mirović, predsednik Vlada Vojvodine (SNS).

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivrede ukazao je na to da se na konkursima javlja sve više mladih poljoprivrednika koji traže sredstva za razvoj.

„Mlađe od 40 godina i žene posebno podržavamo, kao i ona registrovana gazdinstva koja proizvode u otežanim uslovima. To ima rezultata jer od sadašnjih 195 ugovora, njih 111 su mladi, 73 zahteva su podnele žene i svi uživaju posebnu podršku, i imaju pravo i na učešće od 70 odsto" rekao je Vuk Radojević, sekretar za poljoprivredu (SNS).

Pokrajinska vlada ovoga puta raspodelila je 350 miliona dinara za poljoprivrednike, proizvođače kao i lokalne samouprave.

pokrajina
vlada
poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.