Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ne isplati se prodaja krompira na veliko

2021.03.09
22:25
2021.03.09
22:34
Forrás
Pannon RTV
U sklopu veleprodaje kilogram krompira prodaje se za oko 10 dinara, dok u prodaji na malo proizvođači dobijaju 40 dinara po kilogramu. Zbog toga sve više njih gaji krompir za maloprodaju.

Proteklih godina na prostoru severne Vojvodine dobro je rodio krompir, zato na pijacama ima stabilnu cenu. Jožef Katona iz Horgoša već 25 godina gaji krompir i godinama računa na dobar prinos zahvaljujući kvalitetnom sadnom materijalu. Svoj rod prodaje na pijaci u Kanjiži gde za kilogram krompira traži 40 dinara, što je prema njegovim rečima, realna cena.

„U svakom slučaju jeftinije je prodavati na malo, na pijaci je krompir 40 dinara, ali vidim da u velikim prodavnicama krompir može da se kupi i za 20 dinara. Ni ne mogu da zamislim po kojoj ceni ih proizvođač daje ovim trgovinskim lancima. Ove godine nije bilo izvoza krompira i njegova otkupna cena je veoma niska."

Pannon RTV

Velika je potražnja i za proizvodima bez hemikalija. Biokrompir je godinama jedan od omiljenih proizvoda u Vojvodini. Arpad Čikoš iz Totovog Sela svake godine gaji bio krompir na blizu jednom hektaru.

Maloprodajna cena povrća kreće se od 150 dinara za kilogram, dok prodaja biokrompira na veliko kreće od 70 dinara, zavisnosti od vrste i kvaliteta.

„Kod formiranja cene dovoljno je znati da kod organski gajenog krompira prinos je značajno niži u poređenju sa  konvencionalnom proizvodnjom, a zaštita biljaka staje deset puta više nego kod konvencionalnog uzgoja. Tako se i formira cena koju već godinama ne menjamo."

Uskoro dolazi i vreme za ovogodišnju setvu. Proizvođači kažu da će ona otpočeti za nekoliko sedmica, kada temperatura tla bude odgovarajuća.

krompir
prodaja
veliko
proizvođač
veleprodaja
maloprodaja

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.