Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Neizvesna naredna grejna sezona

2022.05.11
12:09
2022.05.11
17:53
Forrás
Pannon RTV
Oni koji su u poslednje vreme kupovali ogrevno drvo osetili su poskupljenje od 50 odsto.

Dok se prošle godine za kubni metar tvrdog drveta plaćalo između šest i 6,5 hiljada dinara, ove godine prodavci traže od osam do 8,5 hiljada, a ponegde i 9,5 hiljada dinara.

Nakon uskršnjih praznika građani su pohitali u skladišta i raspituju se za cene. Mnogi bi želeli na vreme da nabave ogrev za zimu, ali ponuda je veoma oskudna, naročito uglja – kažu vlasnici stovarišta ogrevnog materijala. Zbog ukrajinskog-ruskog rata veliku nepoznanicu predstavlja i to da li će naredne zime u Srbiji biti gasa, i po kojoj ceni.

Pannon RTV

Nešto malo drva i malo uglja. Ovaj prizor dočekao je našu novinarsku ekipu u jednom subotičkom stovarištu ogrevnog materijala. Prodavci kubure zbog  velikih nestašica, veoma je teško nabaviti ogrev za zimu, a i cene su  drastično povećane. Nadležni to, u prvom redu, objašnjavaju nestašicom sirovina, koja može biti sve veća ukoliko se ekonomske posledice rusko-ukrajinskog sukoba počnu snažnije odražavati i na Srbiju.

Uvozni mrki ugalj iz Banovića u martu je poskupeo za 10 evra, i sada se na stovarištu ogrevnog materijala može dobiti po ceni od 17.100 dinara po toni. Tvrdo drvo, bukva, hrast i bagrem su 8.300 dinara po kubnom metru.

Na drugom subotičkom stovarištu ogreva trenutno se može kupiti samo bagremovo drvo po ceni od 8.500 dinara po kubnom metru, sa uračunatim transportom i rezanjem. Tokom naredne sedmice stići će hrast i bukovina, ali vlasnik nije mogao da kaže njihovu tačnu cenu. Potražnja je velika, veoma mnogo njih se interesuje, ali nema šta da ponudi kupcima, robe nema dovoljno, a ni cena nije fiksna – kaže Karolina Palfi. Ovde bi trebao da bude ugalj, ali na njegovom mestu već je i trava nikla. Od prošlog maja nisu uspeli da nabave sušeni ugalj, tokom septembra i oktobra kupcima je bio na raspolaganju samo lignit iz Kolubare. Oni koji su do sada grejali ugljem, sada se raspituju za drva, jer strahuju da ukoliko ne bude uglja, mogli bi ove godine ostati bez ogreva.

U subotičkom udruženju „Elizijum" koje okuplja penzionere od januara su uveli prijavljivanje za zahteve za ogrev, i za to se prijavilo već više od njih hiljadu. Uprkos nestašicama koje postoje na stovarištima, penzioneri mogu biti sigurni u to da će dobiti obećane količine, jer stovarišta su obavezana ugovorom – rekao je Bela Berkeš, predsednik Udruženja.

Pannon RTV

U velikoj neizvesnosti su oni koji su do sada grejali na gas. Trenutno je još jeftin i stiže u državu, ali rusko-ukrajinski rat može značajno da utiče na ovaj proces. Kao što je poznato, Srbija od Rusije nabavlja zemni gas kroz gasovod „Balkanski tok". Ova putanja je  ugrožena, jer je Rusija prekinula snabdevanje Bugarske gasom. Uprkos tome, gasovod može da funkcioniše, njegovim celim tokom može da putuje gas do Srbije, jedino Bugari ne dobijaju gas iz njega. Veliko je pitanje dokle će Srbija istrajati da ne uvede nikakve sankcije prema Rusiji. Ukoliko se to dogodi, može se očekivati Putinov odgovor.

Reagujući na gasnu krizu Ana Brnabić je rekla: nema bojazni od toga da bi Bugarska mogla da zavrne gas koji prelazi preko njene teritorije, ukoliko bi se to dogodilo onda više ne bi moglo da se govori o ugovornim obavezama. Za sada postoji sporazum, a ima i gasa, naglasila je premijerka Srbije. Ipak, pitanje da li će stanovnici Srbije ove zime moći da se greju na gas i po kojoj ceni, za sada je bez odgovora.

grejanje
drvara
drvo

Najnovije

14:31, Frissítve: 15:59

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.