Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nema leta bez lubenice

2021.07.15
21:05
Forrás
Pannon RTV
U vrelom danu prija slatka, hladna lubenica. Sočno osveženje nedeljama je već dostupno na pijacama, radnjama, kod uličnih prodavaca. Odgajivači su zadovoljni prinosom i kvalitetom lubenica.

Omiljeno letnje voće dobro je jesti ne samo zbog njegovog ukusa, već zbog toga što ima  brojne pozitivne uticaje na organizam čoveka. Sadrži vitamine i mineralne materije koje štite vid, srce, kožu, zbog visokog sadržaja vode hidriraju organizam. Kako je reč o sezonskom voću, ukoliko ga sada ne jedemo  dovoljno, čitave godine treba čekati do narednog leta.

Ko u Bačkom Petrovcu ne voli lubenicu, to nije pravi Petrovčanin – kažu meštani.

„Ja bih vas pitao, ko ne voli lubenicu? A najčešće, ovde u Bačkom Petrovcu kupujemo samo ovde kod Radeta, jer smo prijatelji, ima fantastične lubenice, deca vole" kaže Jaroslav Đivijak iz Bačkog Petrovca.

Pannon RTV/Juhász Géza

Veoma je mnogo porodica u Bačkom Petrovcu koje se bave gajenjem bostana. Devetogodišnja Milica Mikić jako voli ovo voće i rado pomaže ocu u poslu.

„Nekad idem sa njim na njivu i onda mu pomažem.

- Koji ti je omiljeni deo toga?

- Kada beremo lubenice."

Pannon RTV/Juhász Géza

Rade Mikić gaji šest sorti lubenica. Sada je svoju prikolicu napunio sortom „Red secret". Žute dinje su nestale za nekoliko sati, ali i lubenice su brzo pokupovane. Pre kupovine kod njega mogu i da se probaju, a sa našom ekipom je podelio kako treba izabrati lubenicu.

„Uglavnom sve zavisi od sorte i od godine. Obično se gleda da lubenica bude lepog oblika, da razvije boju i obavezno da se gleda peteljka da ne bude stara lubenica."

Cena kilograma lubenice u Bačkom Petrovcu je sada 50 dinara. Po pravilu ova cena počne da pada kako se približava glavna sezona, što je obično krajem jula. Sezona lubenica najčešće traje do sredine avgusta.

lubenica
pijaca

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.