Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nema mesta za migrante u Prihvatnom centru u Subotici

2022.06.24
13:13
2022.06.24
17:28
Forrás
Pannon RTV
Kamp radi preko svojih kapaciteta. Taksisti neprekidno odvoze migrante sa tog područja, verovatno u blizinu srpsko-mađarske granice. To je moguće zbog toga što je Prihvatni centar u Subotici otvorenog tipa i migranti ga u svakom trenutku mogu napusti

Privremeni kamp se nalazi na samo nekoliko desetina metara od zvaničnog Prihvatnog centra u Subotici. Migranti ovde borave, van Prihvatnog centra, jer se tamo već okupio izuzetno veliki broj migranata. Nemaju gde da spavaju. Rešili su tako da tokom noći borave pored Prihvatnog centra.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Na ogradi Prihvatnog centra suši se garderoba. Može se pretpostaviti da su migranti pre neki dan imali veliko pranje.

Neki od njih jutro provode sedeći na ćebetu, ispred Prihvatnog centra.

Jedan Avganistanac, koji ima samo 19 godina, ovde se nalazi već dve nedelje:

„-Plan mi je da idem u Nemačku.
- Zašto baš Nemačka?
- Nemačka je za mene jedna bolja zemlja."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ali, koji je došao iz Pakistana, nalazi se u Subotici već dva meseca. Nemaju šta da jedu, pa su zbog toga došli u Prihvatni centar. Već je pokušao da pređe granicu:

„- Vratila nas je mađarska policija, to je razlog zašto smo.
- Kakvi su ti planovi, gde bi želeo da odeš?
- U Italiju.
- Zašto?
- Zato što je tamo budućnost lepša, čeka me dobar život."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Među migrantima ima i onih, koji su već naučili osnove srpskog jezika. Sa našom ekipom je jedan čovek komunicirao mešavinom srpskog i engleskog jezika. On je ovde već tri godine. Kaže da, kada ne bi bilo policije, on bi rado ostao ovde u Subotici: „Tamo je subotička policija. Razgovarao sam preko telefona, morao sam da platim 100 evra za jedan telefonski poziv. Katastrofa. Policija nije dobra ni u Subotici, ni u Beogradu. Sve je katastrofa. Kada me vide, isprazne mi džepove. Katastrofa, prijatelju. To nije dobro."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

U Subotici je, inače, u proteklom periodu bilo više policijskih akcija, u okviru kojih su odvodili ilegalne migrante. Migranti se obično prebacuju u centre, koji se nalaze na jugu Srbije, ali oni se za nekoliko dana ponovo vraćaju nazad, na srpsko-mađarsku granicu.

Subotica
migranti
prihvatni centar

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.