Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

2022.05.20
15:50
2022.05.20
20:29
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

On je za RTS rekao da je Vlada Srbije, zbog svetske energetske krize, to javno preduzeće proglasila za energetsko, jer ono snabdeva sirovinom druge kompanije koje proizvode energiju. Braunović je dodao da su spremni za krizu, i da će moći da odgovore na sve potrebe potrošača. Direktor kompanije je rekao da su kod njih cene za 8 godina porasle za 5 odsto. On je izjavio da je cena peleta na stovarištima porasla na 40 hiljada dinara, i to potpuno neopravdano, s obzirom na to da sirovina za jednu tonu peleta kod njih košta najviše 8000 dinara.

Pannon RTV/Szalai Adrián

U subotičkim drvarama trenutno ima dovoljno ogrevnog drveta. Uglja međutim nema, jer vlasnici drvara sve teže dolaze do uglja. Pelet se sa druge strane može naći u sve manje drvara, jer njegova cena po toni dostiže i 40 hiljada dinara. Istovremeno, nadležni u Javnom preduzeću „Srbijašume" kažu da je cena peleta neopravdano visoka, jer oni jednu tonu sirovine potrebne za njegovu proizvodnju, isporučuju proizvođačima za 8000 dinara.

Ištvan Horvat je još na kraju grejne sezone kupio određenu količinu pljevljevskog uglja, tada još za 16,5 hiljada dinara po toni. Sada bi kupio još, ali ga nema. A i ogrevno drvo je sve skuplje.

„Tu se po meni zaista mora stajati na više oslonaca. Sad, onaj ko se grejao na gas ili struju, ali tu ne možeš biti pametan, po meni."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Prema rečima vlasnice drvare Karoline Palfi, potražnja za ogrevnim drvetom je ogromna. Isporuku otežava i nedostatak radne snage, trenutno rade samo ona i njen muž, od jutra do večeri. Ljudi se plaše naredne zime, energetske krize, koliko god da drvo košta, sve se proda, do poslednjeg komada.

„Kod nas se vrši prodaja po spisku, morate se upisati, jer ne dobijamo drva onim tempom kojim želimo, i bez obzira koliko puta, skoro svaki put je cena drugačija. Dakle, sve one koje zapisujem, zapisujem bez cene, i kada dođu na red, onako kako ga dobijamo, obrađujemo i isporučujemo. Ništa više vam vezano za drvo ne mogu reći. Prodavali bismo ugalj, međutim domaći rudnici i dalje ne rade."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ona je dodala i to da je ogrevno drvo sada skuplje za 50 odsto nego prošle godine, bilo je 6000-6200 dinara, a sada su hrast i bagrem 9000, a bukva 9500 dinara. Od poslednje isporuke je cena bukve skočila okruglo za hiljadu dinara.

drvo
pelet
cena
ogrev
Srbijašume
Igor Braunović
uglje

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.