Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Neprekidno se povećava pritisak migranata na prostor severne Bačke

2023.09.18
15:28
2023.09.18
16:30
Forrás
Pannon RTV
U atarima naselja Horgoš, Bački Vinogradi i Hajdukovo, u pograničnom pojasu, ratari uz veliki oprez žanju suncokret i kukuruz jer se migranti kriju i među stabljikama biljaka.

Voćari ni ne smeju da uđu u pojedine voćnjake kako bi obrali jabuke. Tvrde da ih vođe krijumčara ljudi ni ne puštaju u voćnjake već kažu da je to njihova teritorija.

Velika je gužva u Privremenom prihvatnom centru u Subotici i njegovoj okolini. Smeštaj je popunjen, ali veće grupe migranata naseljavaju  se u šikari i hladovini drveća u okolini kampa. Stiže ih sve više, i trenutno većina ih je iz Sirije, preko granice sa Bugarskom beže u Srbiju.

„-Došao sam iz Sirije i voleo bih da stignem u Evropu i tamo da dobijem posao.

- Koliko košta put od Sirije do Evrope i ko pomaže da se stigne ovamo? Krijumčari ljudi?

- Sada mi je porodica pomogla, ukoliko stignem u Evropu, onda ću ja njima poslati novac u Siriju.“

Osim Sirijaca u okolini prihvatnog centra okupljaju se Avganistanci, Iračani, Pakistanci. Kako saznajemo nije ih mnogo samo ovde, već i u šumama u okolini Subotice puno ih ima u ilegalnih migrantskim kampovima. U objavama na društvenim mrežama može se pročitati da ih ima i u Dudovoj šumi, nedaleko od centra Subotice, a tu su inače trkački i teniski tereni, dečija igrališta, tu se nalaze i sprave za vežbanje na otvorenom, a ovo je i omiljeno šetalište penzionera. Prema ovim tvrdnjama u nedelju ujutru migranti su nasrnuli na jednu stariju ženu koja je šetala psa, ali policija nije potkrepila ovu tvrdnju. Inače, u ovom delu grada oko Radijalca funkcioniše više velikih pansiona u kojima se navodno legalno nalaze migranti, koji ovamo uglavnom stižu sa turskim pasošima.

Taksisti dočekuju ilegalne migrante u predgrađu Horgoša, na benzinskoj stanici pored autoputa, i odvoze ih u obližnja naselja Bački Vinogradi i  Hajdukovo. Preko zasada suncokreta Lukač Bate, u Horgošu, redovno prelaze migrantske grupe. Sada je započeo žetvu i strahuje od toga da kombajn slučajno ne pređe preko nekog zaspalog migranta.

„Strašno, šta rade. Dakle, legli su tu, spavali, ostavili smeće. Ne znam, ogorčeni smo sa ovom migrantskom situacijom, da nadležni ne čine ništa, ne zastupaju naše interese, samo imamo štete.“

Situacija nije bolja ni u voćnjacima u Bačkim Vinogradima. U toku je berba jabuka, ali mnogi ne smeju da skinu rod jer su im migranti rekli da je to njihova teritorija. Jabučar Čaba Bate je podno Selevenjske šume, kuda dnevno taksisti donose i petstotina-šeststotina migranata, kaže ovaj poljoprivrednik.

„ – Veoma često zalutaju ovamo, u salaš. Uglavnom zbog vode, struje, zato dolaze, ili samo zbog toga što su se zabunili, zalutali.

- Kako reagujete tada?

- Tako postupamo da pokušavamo da odlučno istupimo, da ih oteramo, da ih pošaljem, jer kada ih čovek jednom pusti, navikne ih, onda tome nema kraja. Oni u telefonu obeleže ova mesta, gde mogu da se snabdeju, i onda odatle ne može čovek da ih otera.“

Čaba Bata kaže da od ranih večernjih sati do zore migranti masovno idu ka ogradi na mađarskoj granici.

Severna Bačka
migranti
pritisak
Horgoš
Bački Vinogradi
Hajdukovo
Subotica

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.