Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Neprekidno stiže podrška iz matične zemlje

2021.07.13
20:11
2021.07.13
21:24
Forrás
Pannon RTV
Vlada Mađarske je u nekoliko navrata pomogla institucijama i crkvama u Novom Kneževcu i Martonošu.

Podrška iz matične zemlje neprekidno pristiže u Novi Kneževac i Martonoš. Realizovane investicije, odnosno lokalne ustanove kojima tek sledi obnova danas je obišla Judit Pirićine Sabo, rukovodilac odeljenja Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Nadležne su u Crkvi Svetog Đorđa u Novom Kneževcu dočekali pesmom, gde su nedavno izvedeni radovi na obnovi zasnovani na nasleđu. Obišli su i obnovljenu i modernizovanu kuhinju za nastavu Gimnazije i strukovne škole „Dositej Obradović", smeštene pored crkve, koja je nedavno obnovljena takođe uz podršku Vlade Mađarske. Takođe su obišli obnovljenu kapelu „Talian" na katoličkom groblju u Novom Kneževcu.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nandor Ujhelji, predsednik Skupštine opštine Novi Kneževac: „Govorimo o blizu 40 miliona forinti. Ova ulaganja, koja smo danas pogledali, uglavnom se odnose na oblast obrazovanja i crkve, dakle pogledali smo ulaganja u lokalnoj rimokatoličkoj crkvi, odnosno veoma je važno da su značajna ulaganja stigla i u oblast obrazovanja."

Obilazak je nastavljen u Martonošu, gde su nadležni najpre obišli Dom kulture, koji je pretrpeo velike promene u proteklom periodu. U pripremi je i biblioteka koja pripada toj ustanovi, a koja će u bliskoj budućnosti biti realizovana uz podršku Vlade Mađarske u iznosu od 5,2 miliona dinara. Sledeća stanica bila je Osnovna škola u Martonošu, koja će uskoro biti u potpunosti obnovljena.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Zoltan Sepeši, direktor, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj", Kanjiža: „U suštini očekujemo da će škola biti obnovljena na način koji ispunjava savremena očekivanja i ne samo da će pružiti lepo okruženje, već će značiti i odgovarajuću računarsku opremu."

Na sastanku je Judit Pirićine Sabo rekla da je jedna od najvažnijih karakteristika mađarske zajednice u Vojvodini to što uvek razmišlja srednjoročno i dugoročno i proaktivno formuliše svoje ciljeve. „Trudimo se da se tome priključimo i pomognemo u obnovi i opremanju pre svega onih objekata zajednice koje zajednica prema nama formuliše. Naravno, pored klasičnih oblasti očuvanja identiteta, obrazovanja, kulture i vere, Vlada Mađarska od 2015-2016-e može da pruži podršku u takvim ekonomskim ulaganjima koja pomažu opstanku i snalaženju u rodnoj zemlji."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Poseta je završena kod Katoličke crkve u Martonošu, gde su trenutno u toku spoljni i unutrašnji radovi na malterisanju i kompletna zamena električne mreže. Investiciju podržava Vlada Mađarske sa više od 10 miliona forinti.

podrska

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.