Ugrás a tartalomra

Nobelova nagrada za Katalin Kariko

2023.10.02
14:19
2023.10.02
16:59
Forrás
Pannon RTV
Katalin Kaliko je zaslužna za otkriće koje je postavilo temelje za razvoj vakcine na bazi mRNK.

Mađarska biohemičarka Katalin Kariko i američki mikrobiolog Dru Vajsman će dobiti ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju za svoja otkrića koja su postavila temelje za razvoj vakcine na bazi mRNK, objavljeno je u ponedeljak na Institutu Karolinska u Štokholmu. Prema obrazloženju nadležne komisije, Katalin Kariko i Dru Vajsman će dobiti nagradu za svoja otkrića vezana uz modifikaciju nukleozida, koja su omogućila razvoj efikasne vakcine protiv kovida-19 na bazi mRNK. Dobitniku je pripala novčana nagrada u iznosu od 11 miliona švedskih kruna. Nagrada se tradicionalno dodeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, utemeljivača nagrade.

Katalin Kariko je mađarska biohemičarka koja živi u Sjedinjenim Državama i docent je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Pensilvanija. Zajedno sa Druom Vajsmanom su razvili i patentirali terapeutsku upotrebu mRNK koja sadrži modifikovane nukleozide. Nakon otkrića korona virusa u decembru 2019. godine, u roku od nekoliko meseci se razvila svetska epidemija. Fajzer je proizveo prvu licenciranu vakcinu među farmaceutskim kompanijama koje su posvećeno radile na proizvodnji vakcina koje sprečavaju ozbiljne posledice bolesti. Za razvoj, testiranje i početak proizvodnje je bila potrebna samo godinu dana. Ovakav tempo je dosada bio nezamisliv, rad Katalin Kariko i Drua Vajsmana je omogućio iskorak od civilizacijske važnosti u tehnologiji razvoja vakcina, čime su spašeni milioni ljudskih života.

Do sada je bilo deset naučnika i stvaratelja koji su krenuli iz Mađarske i osvojili najpoznatiju nagradu, Nobelovu nagradu. Osmoro je svoje rezultate postiglo nakon odlaska iz domovine, Albert Sent-đerđi i Imre Kertes su osvojili su nagradu kod kuće. Katalin Kariko je jedanaesta i ujedno prva žena iz Mađarske koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Nobelova nagrada
Katalin Kariko
vakcina
mRNK
Dru Vajsman

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.