Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nove životinje u Zoološkom vrtu na Paliću

2020.12.28
18:11
2020.12.28
18:31
Forrás
Pannon RTV
Pre Božića, iz Zoološkog vrta Njiređhaza, stigle su dve foke. Iako je ženka slepa za oba oka, ona već potpuno slobodno i sa samopouzdanjem pliva sa svojim parom, u svom novom domu.

Na radost posetilaca, 22. decembra su u Zoološki vrt Palić stigle dve foke, obe kao poklon iz Zoološkog vrta Njiređhaza. Beni je mužjak, star 19 godina, a Kuksa ženka, mlađa godinu dana. Oboje su danas zadovoljno plivali u svom bazenu.

Novi dom za dvoje novopridošlih je bazen od 200 kubika. Kada smo ih posetili, dve foke su zadovoljno plivale u, za njih prijatnoj, ledenoj vodi. Ovi morski predatori su inače rođeni u Zoološkom vrtu u Cirihu, u Švajcarskoj. Još kao mlade životinje su dospele u Zoološki vrt Njiređhaza, gde su prošle posebnu obuku.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

U ustanovi se nadaju da će posetioci uskoro moći da se dive i u novorođenim fokama. Jelena Toljagić, stručni saradnik, Zoološki vrt Palić: „Zanimljivo je znati o ovih životinjama, da se hrane isključivo sa morskom ribom. Dnevno pojednu oko 4 kilograma. Dok su bile u Mađarskoj, foke se učestvovale u određenom treningu. Na taj način dobijaju da jedu, a takođe mogu da reše i neke zanimljive zadatke. Njihov trening je snimljen, i taj snimak smo i mi dobili. Na osnovu njega ćemo i mi nastaviti da radimo sa njima. Nadamo se da će se foke još više osloboditi, i da će svoje znanje predstaviti i našim posetiocima."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Zoološki vrt na Paliću i zimi čeka posetioce, prilagođavajući zimsko radno vreme hranjenju životinja. Gordana Đinović: „Mi smo sa Palića, pa često posećujemo Zoološki vrt. Leti dolazimo češće. Ovako zimi dolazimo malo ređe, ali sada kada su stigle foke, došli smo da ih vidimo."

U jednom od kaveza Zoološkog vrta na Paliću, krije se i upoznaje svoj novi dom, još jedan novi gost: persijski leopard. Velika mačka, inače mužjak, stigao je iz Rima 11. novembra. Njega, međutim, nismo uspeli da snimimo, jer je veoma stidljiv.

Zoološki vrt
Palić

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.