Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Novi Bečej: Čorba od pasulja i dobro raspoloženje – treba li više od ovoga?

2021.07.18
13:15
2021.07.18
13:20
Forrás
Pannon RTV
Tradicionalno takmičenje u kuvanju pasulja organizovano u subotu na obali Tise kod Novog Bečeja. Pored pripremanja pasulja, nije manjkalo ni dobrog raspoloženja.

Lokalna Turistička organizacija oživela je ovu porodičnu manifestaciju i za razliku od prethodnih godina, sada je organizovana kod luke Gradište. Mesto održavanja je ispunjeno belim šatorima, kotlovima i ogrevnim drvetom. Na festival takmičarskog karaktera prijavilo se 42 ekipe, a glavni kuvari su se svojski trudili da pripreme što ukusniju čorbu od pasulja.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Ekipa “Tiski cvet” svake godine održava svoju poziciju, jer dolazi sa dobrom sortom pasulja i domaćim sastojcima. Poslednjih godina su se nekoliko puta vraćali kući kao pobednici. Nije svejedno šta stavljate u kazan – kažu.

Šandor Ivan: “Sitni pasulj biser, domaća dimljena kolenica i papci, jer bez papaka pasulj nije dobar. Papci daju gustinu.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Većina učesnika jedva je dočekala ovogodišnji festival “Opasuljivanje”, pošto je prošle godine otkazana zbog epidemije.

Ana Kurinci: “Došao je i taj dan da se opet možemo družiti, jer smo bili zatvoreni godinu i po dana, a ovo druženje je jako nedostajalo ljudima. Svi su se zdušno pripremali.”

 

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Takmičenje u kuvanju pasulja u Novom Bečeju postoji više od dvadeset godina. Želimo da nastavimo i da se proširimo u budućnosti – istakao je glavni organizator Saša Dujin. Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej je dodao: “Mi radimo i na tome, da to u buduće bude praksa, da ovde bude što više ekipa i da da Bog da već možda sledeće, ako ne sledećeg, onda u nekom narednom periodu ovo bude premali prostor.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Pored učesnika iz naselja koja pripadaju banatskoj opštini, na ovogodišnju manifestaciju “Opasuljivanje” učesnici su stigli iz Bečeja, Sombora, Temerina, Bele Palanke i čak iz Leskovca.

Novi Bečej
pasulj

Najnovije

16:58, Frissítve: 19:50

U Srbiji opada uzgoj ribe

U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.
15:03, Frissítve: 16:19

Počinje Vukanovo lečenje u Budimpešti

Mali Vukan je danas stigao u Dečiju bolnicu „Betešda“ u Budimpešti. Dečaku od devet meseci je potrebna genska terapija jer pati od spinalne mišićne atrofije (SMA). Vukan Stoiljković sada je dobio termin za gensku terapiju koja košta 2,5 miliona evra.

Najčitanije

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Obilazak visokoškolskih ustanova u Subotici

Danas je organizovan obilazak fakulteta za đake trećih razreda srednjih škola u okviru složenog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sada su vojvođanski mađarski đaci posetili fakultete i visoke škole u Subotici i Novom Sadu.