Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Novi Bečej planira izgradnju staze zdravlja

2021.08.06
19:35
Forrás
Pannon RTV
Ideja je da staza poveže stare puteve koji se nalaze u neposrednoj blizini centra opštine, sa Bečejskom tvrđavom.

Staza zdravlja protezala bi se u dužini od dva kilometra od dela prema Arači, pored tiskog kanala, što bi i meštanima i posetiocima stvorilo odlične uslove i za rekreaciju ali i upoznavanje istorije kraja. O  Bečejskoj tvrđavi treba znati da se prvi put pominje 1091. godine sa zadatkom da kontroliše vodene puteve kao i pravac prema Erdelju. Preostali zidovi utvrđenja svedoci su čuvene bitke iz 1551. godine kada je tadašnji kapetan tvrđave Gabor Fugedi zaustavio pohod turske vojske.

Sudbina Bečejske tvrđave zapečaćena je Karlovačkim mirom, i 1701. je srušena. Kod utvrđenja koje se smatra spoemnikom kulture 2008. godine su sprovedena prethodna iskopavanja i podvodna istraživanja, ali nakon toga, posao je stao. Gradski muzej Bečeja je u 2019. godini sproveo studiju procene izvodljivosti, na osnovu koje su ove godine nastavljena istraživanja utvrđenja. Pešačka staza koja bi bila duga gotovo dva kilometra, imala bi informativne table na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, osvetljenje i  mesta za predah.

Za realizaciju svega navedenog potrebno je okvirno oko 10 miliona dinara, za koje će lokalna samouprava Novog Bečeja konkurisati kod nadležnih organa pokrajine, odnosno republike. Projekat je pokrenula opštinska Turistička organizacija, a podržala ju je međunarodna kancelarija turske TIKA agencije.

staza zdravlja
Novi Bečej

Najnovije

16:58, Frissítve: 19:50

U Srbiji opada uzgoj ribe

U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.

Najčitanije

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Obilazak visokoškolskih ustanova u Subotici

Danas je organizovan obilazak fakulteta za đake trećih razreda srednjih škola u okviru složenog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sada su vojvođanski mađarski đaci posetili fakultete i visoke škole u Subotici i Novom Sadu.