Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tanja Valic

Noviteti novog zakona o bezbednosti saobraćaja

2017.09.02
20:09
2017.10.04
12:30
Forrás
Pannon RTV
Pripremljen je novi nacrt Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji početkom sledeće godine ulazi u parlamentarnu proceduru. Ako se novi zakon usvoji, očekuju nas strožije i veće novčane kazne.

Na primer dozvoljeno preticanje na punoj liniji, oduzimanje vozila zbog vožnje u alkoholisanom stanju ili prekoračenja brzine.

Vozači znaju kako je nezgodno, kad se vozi iza sporih učesnika u saobraćaju kao što su  traktori i druge poljoprivredne mašine, zbog pune linije koja zabranjuje preticanje. Po nacrtu novog zakona biće dozvoljeno preticanje sporih vozila. Jožef Halapi, instruktor vožnje, Temerin: “Ovo su dozvolili u novom nacrtu zakona, može se preticati sporo vozilo. Ali se plašim, znajući kakva je naša kultura u saobraćaju, koja nije baš na visokom nivou, biće zloupotreba.”

Jasmina Milošević, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije: “Agencija za bezbednost u saobraćaju u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova posebno posvećuje pažnju na najmlađe. Slično prethodnim godinama i ove đacima prvacima poklanjamo knjigu “Pažljivko” o pravilima u dečjem saobraćaju. Knjiga će biti dostupna i na jezicima nacionalnih manjina.”

Ako vam zvoni mobilni telefon u toku vožnje, odbijte poziv, isključite se iz saobraćaja radi razgovora. Pored ugrožavanja sopstvene sigurnosti, ugrožavate i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju . Po novom zakonu kazna za ovo će se udvostručiti i iznosiće 10 hiljada dinara. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju, Novi Sad: “Problem pešaka koji koristi mobilni telefon ne možemo rešiti samo kaznom. Potrebne su edukacije i velike kampanje. Moramo tražiti više rešenja, da se spreče nesreće sa smrtnim ishodima.”

Novi zakon uključuje i drastične mere, kao što je oduzimanje vozila.
Jožef Halapi, instruktor vožnje, Temerin: “Vozila treba da se oduzimaju za preko dva promila alkohola u krvi ali i za brzu vožnju. Ako je prekoračena brzina u naseljenom mestu preko 90 km/h i na autoputu preko 220 km/h, moguće je oduzimanje vozila.”

Strogo će se kažnjavati neposedovanje dečjeg sedišta za dete do 12 godina, kazna je 100-120 hiljada dinara. Za vožnju bez pojasa kazna će biti 10 hiljada dinara.

Generalno, novčane kazne će biti mnogo veće za sve saobraćajne prekršaje.

zakon
bezbednost
saobraćaj
kazna

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.