Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Novosadsko pozorište o kraju sezone

2019-06-17
21:54
Forrás
Pannon RTV
Govorilo se o uspesima u protekloj godini, kao i o narednim premijerama i programima. Tokom leta biće obnovljena velika sala pozorišta.

Nakon više od 30 godina biće obnovljena velika sala Novosadskog pozorišta, a radovi bi trebali da budu završeni do septembra.

U protekloj sezoni pozorište je ponovo zabeležilo velike uspehe. Predstava „Grobnica za Borisa Davidovića" dobila je nagradu kritike u Budmpešti, „Hasanaginica" je nagrađena na  najznačajnijem pozorišnom festivalu u Srbiji, na Sterijinim igrama. „Ne samo što smo bili prisutni nego smo smo sa Novosadskim pozorištem doneli kvalitet koji se sada prepoznaje od Budimpešt do Skoplja i od Ljubljane do Brašova i koji se od nas očekuje" rekao je Valentin Vencel, direktor, Novosadsko pozorište.

U narednoj sezoni u teatru će režirati Nikita Milivojević, Kokan Mladenović, Monika Dobrovlanska, Robert Lenard i Atila Keresteš.  Osim toga, sredinom novembra održaće međunarodni festival „Sinerdži" koji okuplja pozorišta i trupe koje rade na manjinskim jezicima.

Prva premijera planirana je za oktobar, kada će publika imati prilike da vidi Tolstojevu „Anu Karenjinu" u režiji makedonskog reditelja Dejana Projkovskog. Rober Lenard, umetnički rukovodilac, Novosadsko pozorište: „ On je jedan neverovatan, strastveni balkanski reditelj. Kod njega se i najracionalnije drame odvijaju kao strastvene oluje. Zbog toga smo „Anu Karenjinu" smatrali odgovarajućom, i mi u Novosadskom pozorištu, i reditelj. Svi smo se jako založili da treba raditi „Anu Karnjinu" upravo zbog ovog da tako kažem ruskog ludila, koje će se pojaviti u jednom balkanskom ogledalu".

Pozorište i naredne godine nastavlja sa humanitarnom akcijom. Uz svoj repertoar otvara prostor i za nezavisne pozorišne produkcije, različitog usmerenja.  Sa predstavama će nastupiti i na domaćim i stranim festivalima, a organizvoaće i takmičenje vojvođanskih mađarskih dramskih pisaca.

Novosadsko pozorište
sezona

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Otvoren granični prelaz Rabe-Kubekhaza

Peter Sijarto ministar spoljnih poslova Mađarske i Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije presekli vrpcu i svečano otvorili novi granični prelaz.