Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Novosadsko pozorište o kraju sezone

2019-06-17
21:54
Forrás
Pannon RTV
Govorilo se o uspesima u protekloj godini, kao i o narednim premijerama i programima. Tokom leta biće obnovljena velika sala pozorišta.

Nakon više od 30 godina biće obnovljena velika sala Novosadskog pozorišta, a radovi bi trebali da budu završeni do septembra.

U protekloj sezoni pozorište je ponovo zabeležilo velike uspehe. Predstava „Grobnica za Borisa Davidovića" dobila je nagradu kritike u Budmpešti, „Hasanaginica" je nagrađena na  najznačajnijem pozorišnom festivalu u Srbiji, na Sterijinim igrama. „Ne samo što smo bili prisutni nego smo smo sa Novosadskim pozorištem doneli kvalitet koji se sada prepoznaje od Budimpešt do Skoplja i od Ljubljane do Brašova i koji se od nas očekuje" rekao je Valentin Vencel, direktor, Novosadsko pozorište.

U narednoj sezoni u teatru će režirati Nikita Milivojević, Kokan Mladenović, Monika Dobrovlanska, Robert Lenard i Atila Keresteš.  Osim toga, sredinom novembra održaće međunarodni festival „Sinerdži" koji okuplja pozorišta i trupe koje rade na manjinskim jezicima.

Prva premijera planirana je za oktobar, kada će publika imati prilike da vidi Tolstojevu „Anu Karenjinu" u režiji makedonskog reditelja Dejana Projkovskog. Rober Lenard, umetnički rukovodilac, Novosadsko pozorište: „ On je jedan neverovatan, strastveni balkanski reditelj. Kod njega se i najracionalnije drame odvijaju kao strastvene oluje. Zbog toga smo „Anu Karenjinu" smatrali odgovarajućom, i mi u Novosadskom pozorištu, i reditelj. Svi smo se jako založili da treba raditi „Anu Karnjinu" upravo zbog ovog da tako kažem ruskog ludila, koje će se pojaviti u jednom balkanskom ogledalu".

Pozorište i naredne godine nastavlja sa humanitarnom akcijom. Uz svoj repertoar otvara prostor i za nezavisne pozorišne produkcije, različitog usmerenja.  Sa predstavama će nastupiti i na domaćim i stranim festivalima, a organizvoaće i takmičenje vojvođanskih mađarskih dramskih pisaca.

Novosadsko pozorište
sezona

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.