Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Obeležavanje 81. godišnjice Novosadske racije

2023.01.23
17:05
2023.01.23
17:48
Forrás
Pannon RTV
U januaru 1942. godine je tokom racije život izgubilo oko 1300 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma. Danas je održana centralna komemoracija kod spomenika „Porodica”, na Keju žrtava racije na obali Dunava.

Postoje datumi koji nisu samo deo istorije, već i pouka za nas i buduće generacije. Takav datum predstavljaju i događaji u vreme Novosadske racije - rekao je na komemoraciji gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić: „Novi Sad je naučio da ima svoj tužni januar baš ovde, kraj spomenika „Porodica”. On je simbol sećanja na najtužnije dane u istoriji našeg grada, ali i opomena da ljudsko uvek mora da pobedi i da prevlada nad mržnjom i neljudskim.”

U ime Srpske pravoslavne crkve, pomen stradalima održao je vikarni Episkop valjevski Isihije, a u ime Jevrejske zajednice vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel: „Nacistička Nemačka se zaista plašila Jevreja. Taj strah je bio potpuno neosnovan, što se tiče materijalne i političke moći. Ništa ne može da bude smešnije nego zamisliti da je postojala bilo kakva racionalna osnova da se jedna od velikih istorijskih vojnih sila plaši moći, takozvanog svetskog jevrejstva. Ništa ne može da bude udaljenije od istine nego luda sumnja u jevrejsku zaveru protiv Nemačke. Međutim, strah je ipak bio stvaran. Stvarniji od svakog straha koja ljudska bića mogu da osećaju prema superiornim, materijalnim ili političkim silama, koje mogu da joj zaprete.”

Kod spomenika „Porodica” venac su položili, između ostalih, Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, a u ime Skupštine AP Vojvodine, njen predsednik Ištvan Pastor. Vence su položili i predstavnici ambasade Mađarske u Beogradu, kao i predstavnici Vojske Srbije, odnosno jevrejske i romske zajednice.

Glavni ljudi, odgovorni za raciju, izvedeni su pred lice pravde još 1943.godine, u Mađarskoj pod Hortijevim režimom. Posle Drugog svetskog rata Budimpešta je glavne krivce izručila Jugoslaviji, gde su streljani kao ratni zločinci. Posle hladnih dana 1942. godine, 1944-45, u vreme jugoslovenske vojne uprave, partizanske jedinice u Vojvodini počele su da vrše odmazdu, bez sudskih procesa. Žrtve tada nisu bili samo Mađari, već i Srbi i vojvođanske Švabe, koji su drugačije razmišljali. U Čurugu su 2013. godine, tadašnji predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, zajednički odali počast žrtvama dva naroda, u znak istorijskog pomirenja. Ader se nešto ranije, u svom obraćanju u Skupštini Srbije, izvinio za zločine koje su počinili Mađari tokom Drugog svetskog rata.

Novi Sad
novosadski
racija
Milan Đurić

Najnovije

17:00, Frissítve: 19:02

Hodočasnici na proštenju u Čikšomlju

Održano je proštenje u Čikšomlju. Jedan od najvažnijih verskih i državnih praznika svih Mađara održava se svake godine u Čikšomlju u Erdelju. Stotine hiljada katolika i hrišćana je došlo na mesto događaja.
14:27, Frissítve: 17:19

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.

Najčitanije

Motokros trka u Bačkoj Topoli

Više od pedeset takmičara je nastupilo u sedam kategorija na motokros takmičenju u Bačkoj Topoli. Na poziv domaćina na ovu prijateljsku trku su stigli takmičari iz drugih delova Srbije, kao i Mađarske i Bosne i Hercegovine.

11. Vojvođanski galop na Gradskom hipodromu

Panon televizija će od 12:00 časova direktno vršiti prenos samog otvaranja događaja i kvalifikacione trke. Takođe na Panon televiziji u terminu od 18:10 časova možete pratiti u direktnom prenosu finalne trke.

Dojave o bombama u školama u više gradova

Škole u više gradova u Srbiji dobile su jutros dojave u bombama. Nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno je da je reč o lažnim dojavama u školama u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Gornjem Milanovcu.