Ugrás a tartalomra
Facebook/Potápi Árpád János

Objavljen konkurs za Nacionalni program obnove

2021.04.13
17:40
Forrás
Pannon RTV
Novi konkurs Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, koji je danas objavljen pod imenom Nacionalni program obnove, podržava Mađare van granica u šest oblasti, objavio je Arpad Janoš Potapi.

Državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske je saopštio: mađarska vlada od 2011. godine raspisuje konkurs za mađarske organizacije izvan granica, za njihovo funkcionisanje, razvoj, nabavku opreme, organizovanje programa i manifestacija i na taj način godišnje podržavaju više hiljada ovakvih aktivnosti.

Državni sekretarijat za nacionalnu politiku od 2011. godine objavljuje svoje konkurse, ove godine na njih je uticala i epidemija virusa korone – rekao je Arpad Janoš Potapi na konferenciji za medije. Državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske naglasio je da je i dalje njihov cilj da omoguće funkcionisanje mađarskih organizacija i institucija izvan granica zemlje.

„Prekogranične mađarske organizacije i institucije podržavamo od 2011. godine. Iz godine u godinu više stotina mađarskih organizacija konkuriše kod Državnog sekretarija za nacionalnu politiku pri kabinetu premijera, i mirno možemo da kažemo da se u Karpatskom basenu može naći veoma malo naselja u kojima žive Mađari, a da im mađarska vlada nije na neki način pružila pomoć, u samom naselju, lokalnoj samoupravi, ili civilnim ili verskim organizacijama u tim naseljima."

Facebook/Potápi Árpád János

Državni sekretar je rekao ove godine podrška će biti pružena većem broju programa i raspis konkursa standardizovan je kroz program Nacionalne obnove. U okviru njega obuhvaćeno je šest potprograma: obrazovni, kulturni, verski, sportsko-omladinski, čerkesko-društveni kao i program dijaspore.

„Sada od 15. aprila možemo da prihvatamo konkursne prijave za funkcionisanje, razvoj, odnosno nabavku opreme, to smo sada objavili. U drugoj polovini godine, odnosno narednih meseci objavićemo konkurse koji se odnose na programe i manifestacija, u zavisnosti kakva će biti epidemiološka situacija u Karpatskom basenu."

Facebook/Potápi Árpád János

Za prvi veliki konkurs prijave se mogu predati od 15. aprila do 14. maja u 12 časova, a period realizacije je od 1. januara do 31. decembra – objasnio je mađarski državni sekretar. Ukupan iznos podrške je 1,5 milijarda forinti, od čega organizacije mogu da traže bespovratne iznose u rasponu od 300 hiljada do pet miliona forinti. Na konkurs se aplicira posredstvom Informacionog sistema Nacionalne politike, dok su konkursi dosputni na stranicama kulhonimagyarok.hu , kao i na internet stranici: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. .

Arpad Janoš Potapi
konkurs
Nacionalni program obnove

Najnovije

18:00, Frissítve: 18:08

U Bačkoj Topoli veliki broj novozaraženih

U opštini Bačka Topola došlo je do značajnog povećanja broja zaraženih korona virusom. Tokom meseca jula i avgusta nisu zabeležene nikakve infekcije, ali u septembru se u proseku dnevno registruje oko deset slučajeva.
12:37, Frissítve: 15:26

Pokrajina raspisala četiri nova javna konkursa

Prvim javnim konkursom će se podržati kompanije koje su u većinskom vlasništvu žena ili gde su žene većinom u rukovodstvu, rekla je u emisiji „Javni poslovi", Ilona Pelt, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.