Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Obnova rimokatoličke crkve u Martonošu

2022.12.27
15:21
2022.12.27
16:32
Forrás
Panon RTV
U crkvi „Ime Marijino" u Martonošu urađeno je krečenje, malterisanje i obnova električne mreže. Na zgradu plebanije postavljeni su novi prozori. Investicija je ostvarena uz podršku Fondacije „Betlen Gabor".

Martonoška crkva „Ime Marijino" nedavno je obnovljena i spolja i iznutra. Pre nekoliko godina urađena je izolacija zidova, sada su ponovo omalterisani i okrečeni. Osim toga, zamenjena je i 50 godina stara elektro instalacija. Ukupna vrednost investicija je bila 3,5 miliona dinara.

„Za nas vernike je velika radost što u ovako lepoj crkvi možemo da slušamo misu, ili bilo koji praznik, lepa praznovanja Fatime, ili kada ima krštenja, venčanja, to sve možemo da proslavimo u ovako lepoj, obnovljenoj crkvi" kaže Zita Farago, vernica.

Osim crkve, obnovljene su i prostorije plebanije, u objektu su postavljeni novi prozori. Vrednost ove investicije je 1,3 miliona dinara, od čega je 70 odsto obezbedila Fondacija „Betlen Gabor", a ostatak sama plebanija iz svojih izvora.

„Promenili smo 16 prozora, PVC u boji starog zlata, jer smo želeli da na taj način zadržimo stil, odnosno izgled starih prozora. Nastojali smo da im vratimo sjaj, našim prozorima. Naša parohija je u celosti obnovljena, kako sa dvorišne, tako i sa ulične strane" kaže Zoltan Šavelin, župnik.

U narednom periodu želeli bi da reše pitanje grejanja crkve, a u planu je i proširenje sanitarnog čvora. 

Martonoš
crkva „Ime Marijino"

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.