Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Očekuje se dobar kvalitet jabuke

2019.07.23
17:59
2019.07.23
18:05
Forrás
RTV Pannon
Niska otkupna cena zabrinjava proizvođaće jabuka u Vojvodini.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ako otkupna cena industrijske jabuke i ove godine bude 4 dinara, voćari će se udružiti kao i malinari kako bi zajednički ostvarili rezultat, tvrde oni. Inače na severu Bačke se očekuje osrednji prinos jabuke. U nekim delovima peščare grad je uništio većinu voća i ono se može koristiti samo za industrijsku preradu. Na zahtevno rusko tržište može se isporučiti samo vrhunsko voće ali toga sad malo ima.

Pannon RTV/Szalai Adrián

U voćnjaku Janoša Sarvaša je u toku rastresivanje zemljišta. Proizvođač iz Bačkih Vinograda tvrdi da se voće lepo razvija: "U toku je zalivanje i obrada zemjišta od korova. Pokušavamo sačuvati ovo malo vlage. Rod jabuke će biti oko 70 odsto. Kvalitet je za sada zadovoljavajuć, neke delove voćnjaka je oštetio grad, a voće na onim delovima koje je obišao, su dobrog kvaliteta. Nadamo se da ćemo imati kvalitet za rusko tržište jer je domaće tržište jako slabo."

Prema mišljenju stručnjaka, u idealnom slučaju berba jabuke može početi oko 10. septembra, ali ako potraju tropske vreline, berba može početi već krajem avgusta. Proizvođači jabuka tvrde kako industrijska jabuka treba da ima cenu 10 dinara a cena konzumne jabuke da se formira oko 35 centi, kako bi im proizvodnja bila rentabilna.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ako ni ove godine ne dobiju odgovarajuću cenu za jabuku, proizvođači će organizovati protestne skupove, upozorava voćar i direktor hladnjače u Hajdukovu, Šandor Abraham: "U Hajdukovu, Horgošu, Bačkim Vinogradima i Nosi je dosta dobar rod jabuke. Međutim, dodao bih da je suša pokvarila situaciju i počeli smo zalivati. Gornji deo Hajdukova je uništio led, oni će imati samo industrijsku jabuku za prodaju. Prešao bih odmah na cenu industrijske jabuke. Ako žele da ostvare prošlogodišnju cenu od 4 dinara, onda ćemo se u okviru hladnjače udružiti, takođe i sa drugim hladnjačama i postupiti isto kao malinari. Dakle, po ovoj ceni nećemo raditi ovaj posao."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Šimon Ostrogonac smatra da možemo očekivati zadovoljavajući kvalitet i umerenu količinu jabuke u peskovitom području Severne Bačke. Član gradskog veća Subotice zadužen za poljoprivredu tvrdi da otkupne cene najviše diktira rusko tržište i rod jabuka u evropskim zemljama, uglavnom u Poljskoj: "U Rusiju se može isporučiti samo jabuka koja nije prve već ekstra klase, što ne bi ni bio problem, ako bi cena bila ono što bi trebala stvarno biti."

Stručnjak je naglasio da će cena konzumne jabuke zavisiti od otkupnog kapaciteta evropskog tržišta. Što se tiče industrijske jabuke, budući da 50 procenata svetske proizvodnje jabuke dolazi iz Kine, cena zavisi od količine isporučene kineske jabuke u Evropu. U svakom slučaju, za cenu ispod 10 dinara ne vredi sakupljati pootpadale jabuke, s obzirom na rastuće troškove, cene rada, goriva i  hemikalija - dodao je Ostrogonac.

jabuka
kvalitet
Bački Vinogradi
cena
proizvodnja

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.