Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Od početka godine materijal za izolaciju poskupeo gotovo 80 posto

2021.05.14
17:24
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je izolacioni materijal znatno poskupeo. Cene neprestano rastu od početka godine, a posledica toga je pad potražnje. Inače, može se očekivati ​​i državna subvencija za izolaciju kuća.

Od početka godine zabeležen je značajan rast cena građevinskog materijala za izolaciju. Na primer, lepak je poskupeo za 20 posto, fasadne mreže za 40 posto, a stiropor za čak 80 posto. To takođe utiče na prodaju, kao i na troškove radova.

Ištvan Ciganović, prodavac iz Temerina: „Od Nove godine došlo je do nekoliko povećanja cena, cene su porasle za oko 40 do 50 posto. Od tada je i potražnja opala, to je dosadašnje iskustvo. Ni majstori ni pojedinačni kupci ne uzimaju previše. Mogu reći da je gotovo stalo."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Cena najprodavanije polistirenske ploče od pene debljine 5 centimetara, je na primer, krajem prošle godine bila 170 dinara, a sada je cena 270 dinara. Povećanje se odnosi na sve proizvode proizvođača. Razlozi za povećanje cena, kako navode, su rast cene sirove nafte, ne samo zbog transporta, već i zbog njegove proizvodnje, koja je sirovina za mnoge proizvode.

Kako se cena građevinskog materijala povećava, tako se povećavaju i troškovi gradnje.

Vera Gluković preduzimač iz Temerina: „To takođe ima veliki uticaj na tempo rada. O svemu se mora dogovarati unapred, platiti ga kako bi se ispoštovali rokovi za isporuku materijala, a to takođe utiče na cenu gradnje i sve ostalo što dolazi s gradnjom. "

Pannon RTV/Bognár Róbert

Očekuje se da će rast cena uticati i na cene nekretnina. Cene polako rastu već pola godine, ne samo cena materijala za izolaciju, već i cene svih građevinskih materijala generalno, rekao je izvođač.

"Gvožđe je takođe postalo 60 posto skuplje, blokovi, dakle proizvodi od opeke. Apsolutno niko ne može garantovati cenu duže od sedam dana. Dakle, cena svih sirovina raste gotovo na mesečnom nivou."

Inače, Ministarstvo energetike raspisaće konkurse za energetsku efikasnost. Planirano je da polovinu troškova snose država i lokalna samouprava, dok će drugu polovinu snositi vlasnik. Očekuje se da će prvi ugovori biti potpisani na jesen, u međuvremenu se cene mogu dodatno menjati. 

izolacija
materijal
poskupljenje

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.