Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Od subote se plaćaju PCR testovi na ulasku u Mađarsku

2020-07-31
19:10
2020-07-31
19:15
Forrás
Pannon RTV
Državljani Mađarske koji dolaze iz zemalja iz žute ili crvene kategorije, od subote na ulasku u Mađarsku plaćaju PCR testove, koji su zamena za dvonedeljni karantin

Cecilia Miler, državni zdravstveni inspektor je objasnila: za putnike koji u Mađarsku dolaze iz zemalja iz žute ili crvene kategorije obavezan je četrnaestodnevni karantin, osim ukoliko ne pokažu dva negativna PCR testa. Oni koji ulaze u Mađarsku, nakon zdravstvenog pregleda na granici, dobijaju obaveštenje o obaveznom karantinu, kao i crveni letak koji su obavezni da istaknu na vrata stana.

Onaj ko želi da izbegne karantin, po ulasku u zemlju treba da podnese molbu nadležnoj epidemiološkoj službi, ili u Budimpešti, okružnoj službi, po ceni od tri hiljade forinti. Podnosilac molbe nakon toga dobija termin i po tom osnovu može da napusti karantin i potraži izabrano mesto uzorkovanja. Rezultati testa dobijaju se posredstvom elektronske pošte ili se šalju kroz zdravstvenu službu na terenu, i o rezultatima testa podnosilac molbe treba da obavesti nadležne.

Oni koji dolaze iz zemalja u žutoj kategoriji, nakon prvog negativnog PCR testa mogu već da napuste karantin, ali su obavezni da urade i drugi test. Putnici iz zemalja iz crvene kategorije dužni su da ostanu u karantinu do dobijanja rezultata drugog testa.

Od testiranja su oslobođeni oni koji po ulasku u Mađarsku na granici pokažu dva negativna PCR testa, koja su urađena u proteklih pet dana, u razmaku od 48 časova, ili potvrdu da su u proteklih pola godine preležali korona virus. Inspektorka je takođe dodala da stranici iz zemalja koje su u crvenoj kategoriji ne mogu da uđu u Mađarsku, dok se na strance koji dolaze iz zemalja žute kategorije, odnose ista pravila kao na državljane Mađarske.

PCR
test
koronavirus

Slične vesti

Najnovije

17:15, Frissítve: 19:55

Vakcinacija u Senti se odvija bez prekida

Do sada je skoro 600 građana opštine Senta već primilo vakcinu protiv korona virusa. Vakcina se trenutno daje onima, koji su prilikom registracije izabrali kinesku vakcinu Sinofarm, odnosno onima, koji nisu izabrali ni jednog određenog proizvođača.
16:45, Frissítve: 19:56

Danas počinje emisija „Javni poslovi"

U redakciji Pannon RTV-a kolege su tokom dana već uveliko pripremale teme za emisiju. Informativni emisiju Pannon televizije gledaoci mogu pogledati svakog radnog dana od 18 časova i 5 minuta, posle našeg televizijskog Dnevnika.
16:06, Frissítve: 19:56

Praznik subotičkog „Paulinuma"

Biskupska klasična gimnazija „Paulinum" u Subotici, proslavila je praznik „Obraćenje Svetog Pavla", obeležavanjem Dana škole i proštenjem. Tom prilikom su se prisetili svetog apostola Pavla, po kome je škola dobila ime.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.