Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Od subote se plaćaju PCR testovi na ulasku u Mađarsku

2020-07-31
19:10
2020-07-31
19:15
Forrás
Pannon RTV
Državljani Mađarske koji dolaze iz zemalja iz žute ili crvene kategorije, od subote na ulasku u Mađarsku plaćaju PCR testove, koji su zamena za dvonedeljni karantin

Cecilia Miler, državni zdravstveni inspektor je objasnila: za putnike koji u Mađarsku dolaze iz zemalja iz žute ili crvene kategorije obavezan je četrnaestodnevni karantin, osim ukoliko ne pokažu dva negativna PCR testa. Oni koji ulaze u Mađarsku, nakon zdravstvenog pregleda na granici, dobijaju obaveštenje o obaveznom karantinu, kao i crveni letak koji su obavezni da istaknu na vrata stana.

Onaj ko želi da izbegne karantin, po ulasku u zemlju treba da podnese molbu nadležnoj epidemiološkoj službi, ili u Budimpešti, okružnoj službi, po ceni od tri hiljade forinti. Podnosilac molbe nakon toga dobija termin i po tom osnovu može da napusti karantin i potraži izabrano mesto uzorkovanja. Rezultati testa dobijaju se posredstvom elektronske pošte ili se šalju kroz zdravstvenu službu na terenu, i o rezultatima testa podnosilac molbe treba da obavesti nadležne.

Oni koji dolaze iz zemalja u žutoj kategoriji, nakon prvog negativnog PCR testa mogu već da napuste karantin, ali su obavezni da urade i drugi test. Putnici iz zemalja iz crvene kategorije dužni su da ostanu u karantinu do dobijanja rezultata drugog testa.

Od testiranja su oslobođeni oni koji po ulasku u Mađarsku na granici pokažu dva negativna PCR testa, koja su urađena u proteklih pet dana, u razmaku od 48 časova, ili potvrdu da su u proteklih pola godine preležali korona virus. Inspektorka je takođe dodala da stranici iz zemalja koje su u crvenoj kategoriji ne mogu da uđu u Mađarsku, dok se na strance koji dolaze iz zemalja žute kategorije, odnose ista pravila kao na državljane Mađarske.

PCR
test
koronavirus

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.