Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Od sutra u Srbiji stupaju na snagu nove, pooštrene mere

2020-12-03
17:15
2020-12-03
18:48
Forrás
Pannon RTV
Mere za suzbijanje epidemije koronavirusa pogađaju uglavnom vlasnike ugostiteljskih objekata i one koji u njima rade, ali nova pooštravanja pedstavljaju problem i za zaposlene u drugim sektorima.

Nadležni su ranije saopštili da će nove mere biti na snazi u zemlji najmanje 10 dana, a ako se situacija ne popravi, uvešće još strožije mere.

Ugostiteljskski objekti u Srbiji od petka mogu biti otvoreni još kraće, mogu da rade samo do 17 časova umesto sadašnjih 18 sati. Za restorane, kafiće i klubove to predstavlja značajan gubitak, jer dosadašnje iskustvo govori o tome da 70-80 odsto svog prometa ostvaruju u večernjim časovima, pa preduzetnici mogu očekivati značajan ekonomski gubitak. Krizni štab međutim smatra da je ovaj korak neophodan, jer se bolest na tim mestima može lakše proširiti. Neki restorani međutim predstavljaju izuzetak, a to su restorani u hotelima, koji mogu biti otvoreni do 21 sat, ali samo za goste koji su registrovani u hotelu.

Ugostiteljskim objektima tokom vikenda uopšte nije dozvoljen rad. Od petka u 17 časova, do ponedeljka u 5 sati ujutro, moguća je samo dostava na kućne adrese.

Nove mere se međutim ne odnose samo na restorane, već i na tržne centre, kockarnice, frizerske salone, teretane i bazene. Ova mesta takođe ne mogu biti otvorena tokom vikenda. Sportske terene mogu koristiti samo profesionalni sportisti, koji se na njima pripremaju za takmičenje ili igraju utakmicu. Izuzetak su pozorišta koja mogu biti otvorena svakog dana u nedelji, ali samo do 17 umesto do 18 časova.

Prodavnice prehrambene robe, benzinske pumpe i apoteke i dalje mogu raditi i vikendom. Prodavnice mogu biti otvorene do 21 sat, a na benzinskim pumpama se može kupovati samo gorivo. Pooštravanje mera se ne odnosi ni na pijace, one i dalje mogu biti otvorene svaki dan, ali sa jednom promenom, a to je da u nedelju mogu raditi samo u određenom vremenskom periodu, i to između 6 ujutro i 15 časova popodne.

Skraćeno radno vreme se ne odnosi na ona preduzetnička preduzeća, u kojima nije potrebno lično prisustvo ili ako isto traje samo kratak vremenski period. Tu spadaju razni servisi, automehaničarske radionice, obućari ili staklari, koji mogu biti otvoreni do 21 sat.

nove mere
pooštravanje
Srbija
koronavirus
epidemija

Najnovije

Najčitanije