Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Odali su počast sećanju na poljske pilote u Senti

2022.09.10
15:30
2022.09.10
16:43
Forrás
Pannon RTV
Položen je venac na poljski spomenik u Senti kojim se odaje počast poljskim pilotima koji su herojskom smrću poginuli pre 77 godina na današnji dan u Tornjošu nakon što je njihov avion napadnut tokom izvršavanja misije.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

10. septembra 1944. poljski avion koji je prevozio pomoć srušio se kod Tornjoša. Prema evidenciji, poginula su tri poljska pilota. Na njih su se prisećali kod spomenika u Narodnoj bašti u Senti.

Kristina Stojek Perčić, predsednica Nacionalnog saveta poljske nacionalne manjine: „S pravom možemo reći da taj let takođe upisuje se u definiciju Ostoja. Kao to što osigurava trajnost nekog reda, sigurnost, skrovitost. Stanište za sve nas dragi, uvaženi gosti domaćini taj red označava mir. Mir koji želimo da bude trajan i da zavlada tamo gde ga nema."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Spomenik je predat u septembru 2021. godine. Vlada Poljske i ambasada Poljske u Beogradu inicirali su postavljanje statue. Ideju je podržala i opština Senta.

Rudolf Cegledi, gradonačelnik, Senta: „Prošle godine, uz pomoć poljske ambasade i poljske vlade, podigli smo spomen obeležje u znak sećanja na ova tri vojnika, koje ćemo ove godine i tradicionalno ubuduće uvek obeležavati 10. septembra."

Ambasada Poljske u Beogradu, Poljski Nacionalni Savet, opština Senta i Poljsko prijateljsko društvo u Ostojićevu položili su cveće milosrđa u znak sećanja na poginule poljske pilote.

poljski
piloti
sećanje
počast
Senta
Rudolf Cegledi

Najnovije

12:15, Frissítve: 17:02

Kabare u Čoki

Ženski hor Kulturno umetničkog društva „Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva, predstavio je u sredu uveče, u Domu kulture u Čoki, svoju predstavu pod nazivom „Kabare”.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.