Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Odgajivači belog sleza zvone na uzbunu

2021.07.22
16:40
2021.07.22
16:48
Forrás
Pannon RTV
Nedostatak radne snage odrazio se i na još uvek izdržljive odgajivače belog sleza. Širom Vojvodine sve više je onih koji odustaju od gajenja lekovitog bilja.
Pannon RTV

Onaj ko se odluči da gaji beli slez, koji spada u lekovito bilje, odabrao je posao koji je na ivici isplativosti. Ova višestruko lekovita biljka sadi se u novembru, a postepeno se rascvetava od jula do septembra i njeno gajenje kao i branje traži mnogo rada. Danijel Berta iz Bogaraša i pored toga što se već deceniju bavi iscrpljujućim poslom ipak ostaje veran gajenju belog sleza.

„Za prošlu godinu mogu da kažem da smo imali rekordni godišnji prinos. Lane smo dostigli tonu po jutru, dakle prinos je bio 1,7 do 1,8 tona po hektaru. Otkup je prilično složen, jer toliku količinu belog sleza mora da prati i dokumentacija."

Pannon RTV

Osim toga što ni sam uzgoj nije jednostavan, posao znatno otežava što i nakon brižnog branja, njegov otkup je povezan sa strogim dozvolama. Biljka ne sme da dobije vlagu, jer u tom slučaju može doći do otopljavanja sluzi, čime gubi svoju učinkovitost. Otkupna cena mu je nepromenjena već više godina: za kilogram se dobija od 850 do 1.000 dinara, ali na našem tržištu može da se kupi i krajnji proizvod koji je očišćen i usitnjen.

„Za sada, pošto je reč o porodičnoj preradi, i baka i deda mogu da nam pomognu, to znači da mesečno ili dvomesečno prodajemo manje količine, od 30, 50 ili 100 kilograma. To uglavnom kupuje domaći trgovci lekovitim biljem, tako da dospeva na domaće tržište, a veći deo na strana tržišta" kaže Agneš Repecki, uzgajivač belog sleza.

Beli slez najviše koristi farmaceutska, kozmetička i prehrambena industrija, a branje roda u Vojvodini gazde najčešće obavljaju u novembru.

odgajivači
beli slez
Bogaraš

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.