Ugrás a tartalomra

Odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

2024.02.19
15:30
2024.02.19
16:37
Forrás
Pannon RTV
Zbog nedostatka kvoruma, konstituisanje Skupštine grada Beograda odloženo je za prvi mart. To znači da nije bio prisutan dovoljan broj odbornika Skupštine grada, kako bi ona mogla da glasa.

U skupštinskoj sali se nisu pojavili odbornici liste „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane”, Socijalističke partije Srbije i liste „Mi – glas iz naroda”. Opozicione stranke su to doživele kao pobedu, jer one žele nove izbore u srpskoj prestonici.

Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima ima većinu u Skupštini Beograda od 110 odbornika - rekao je pre sednice Aleksandar Šapić, gradonačelnik glavnog grada Srbije. Međutim, na početku sednice u skupštinskoj sali se nisu pojavili upravo odbornici SNS-a, njihovog saveznika, SPS-a i liste „Mi – glas iz naroda”. Gradu je, prema rečima gradonačelnika Beograda, potrebno legitimno i stabilno rukovodstvo. Međutim, ukoliko Skupština ne bude formirana do 3. marta, u glavnom gradu Srbije biće ponovo raspisani izbori.

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda: „Ukoliko se do poslednjeg roka ne konstituiše Skupština grada, a konstituisanje Skupštine grada znači izbor predsednika, potpredsednika i sekretara, donosno administrativno-mandatne komisije, tada kreće da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore.”

Kako je saopštila odbornička grupa „Srbija protiv nasilja”, Skupština grada Beograda nije konstituisana zato što naprednjaci i socijalisti nemaju vladajuću većinu. Oni to, kao opozicija, već doživaljavaju kao pobedu.

Vladimir Obradović, član odborničke rupe „Srbija protiv nasilja”: „Najavljeno je da će sednici prisustvovati sa njihove strane 60 odbornika, ali to je samo najavljeno, mi te odbornike nismo videli, u salu niko nije ušao.”

Međutim, ni koalicija SNS-SPS, koja je do sada vodila Beograd, ni opoziciona lista „Srbija protiv nasilja” nemaju neophodnu većinu u Skupštini grada Beograda, tako da lista „Mi – glas iz naroda” može na kraju da prevagne. Od proglašenja konačnih rezultata izbora, Branimir Nestorović, nosilac ove liste, nekoliko puta je menjao stav o tome da li bi podržao naprednjake ili ne.

Novi izbori su uvek najbolji po meni, zato što će ljudi da glasaju. Sad je dosta jasnija situacija posle republičkih izbora. Očistila se politička scena, gomila ovih autobus stranaka je nestala. Sad će biti prilično lako izabrati. Imaš dve, tri opcije, pa će svako da izabere za sebe.”

Na sednici u ponedeljak odbornici su trebali da polože zakletvu, a na dnevnom redu je bio i izbor predsednika Skupštine grada Beograda. Kako je najavljeno, stranke i organizacije koje su osvojile mandate, prvog januara će ponovo pokušati da formiraju većinu u Skupštini grada Beograda.

skupština grada
Beograd

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.