Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Održan 7. "Šahtiviti"

2021.10.09
16:25
2021.10.09
19:08
Forrás
Pannon RTV
Osam timova je testiralo znanje vezano za šahovsku veštinu u Subotici u organizaciji Šah kluba "Beatrisa Napuljska". Ove godine je Osnovna škola "Majšanski put" bila domaćin kviza "Šahtiviti", koji je deo svetske manifestacije za promociju šaha.
Pannon RTV/Gál Hermina

Ovogodišnji "Šahtiviti" je protekao u duhu broja osam. Učestvovalo je osam takmičarskih timova, uključujući sedam iz Vojvodine i jedan iz Mađarske, svaka ekipa imala je osam članova, osmi takmičar u svakoj ekipi je bio specijalni poznati gost, odnosno kapiten. U osam krugova takmičarske ekipe su morale da reše osam zadataka.

Pre takmičarskog programa održan je nastup Andree Salma za zagrevanje.

Pannon RTV/Gál Hermina

Manifestacija je po sedmi put održana u sklopu Svetskog šahovskog festivala. Šahtiviti je šahovski kviz za igrače u kojem se organizuju igre utemeljene na šahovskom znanju i šahovskim pravilima.

Gabor Agardi, voditelj: „Šah pomaže logiku i brzu reakciju, kao mali sam igrao šah sa svojim pokojnim dedovima, ali kako to i obično biva, da su dedovi i bake dopustili deci da pobede, moji dedovi mi nisu uvek dopuštali da pobedim, pa nisam stalno pobeđivao dok sam bio dete kada smo igrali šah, ali urkos tome ljubav prema šahu je ostala u meni."

Pannon RTV/Gál Hermina

U timovima su se takmičila deca od 11 do 15 godina iz Subotice, Tornjoša, Hajdukova, Kanjiže, Palića, Ludaša, Bečeja i Tompe u Mađarskoj.

Nikoleta Seke, Tompa: "Ovde sam prvi put, ovde se osećam jako dobro i drago mi je što sam dobila priliku da prisustvujem ovde."

Renato Kiš, Subotica: "Mislim da sam ove godine pokušao prvi put jer me šah nije toliko zanimao, ali vežbao sam juče, puno sam vežbao sa svojim prijateljem."

Pannon RTV/Gál Hermina

Poznate goste uvek predlažu ekipe koje se prijave. Ove godine to su bili novinar "Mađar Soa", Šara Lacko Varju, pesnik Ištvan Cirok Sabo, glumica Žofia Mađar, Arpad Fremond, političar iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, televizijski voditelj Daniel Čikoš, arhitekta Atila Pešti, Anet Molnar Lajko, voditeljka radijske emisije na televiziji Panon i Zoltan Štetner video bloger.

Anet Molnar Lajko, voditeljka radijske emisije, kapiten ekipe Kanjiža: "Možda su se na početku ovde malo uplašili, ali inače su vrlo pametna deca. Oni znaju pravila šaha, pravila igre, poznaju pravila Šahtivitija, jako su uigrani."

Zoltan Štetner, vloger, kapiten ekipe Subotica: "Ja sam vrlo veliki ljubitelj društvenih igara, a ta strast prema društvenim igrama započela je sa šahom, počeo sam da igram šah sa mojim ocem, kad sam imao 5-6 godina."

Pannon RTV/Gál Hermina

Kroz šah deca se mogu igrati i učiti nova znanja, rekla je u svom pozdravnom govoru Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta: "Opšte je poznato da je jedna od najstarijih vežbi za mozak, trener mozga upravo šah, koji razvija veštine i ličnost, isto tako razvija i memoriju."

Pannon RTV/Gál Hermina

Šahtiviti je jedina manifestacija koja je bila prisutna i predstavljala je Srbiju svih ovih sedam godina od kada postoji Svetski šahovski festival, rekao je glavni organizator Žombor Roža, idejni tvorac igre.

"Ovo je jedinstven šahovski događaj jer nema primera da je šahovska igra obrađena u formi kviza."

Ovogodišnji događaj takođe je podržala i mađarska vlada i Mađarski nacionalni savet.

Šahtiviti
Subotica
šah

Najnovije

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.