Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Održana 32. redovna sednica MNS-a

2018.04.23
20:22
Forrás
Pannon RTV
Na dnevnom redu redovnog zasedanja Mađarskog nacionalnog saveta bila je 81 tačka, a na sednici proširen sa još dve hitne tačke.

Na sednici Mađarskog nacionalnog saveta članovi su prihvatili izveštaj nezavisnog budžetskog revizora za 2017. godinu, a osim toga i finansijski plan za Izdavačku kuću Forum u 2018. godini. Između ostalog na sednici je bilo reči o konkursima za izbor direktora u obrazovnim ustanovama, promenama članova školskih odbora, te izveštajima medijskih kuća, pozorišta i biblioteka za 2017. godinu. Andraš Urban, direktor subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže" naglasio je da je teško raditi kada stalno moraju da uvode u posao nove ljude. „Suboticom ne trčkaraju ni marketinški stručnjaci, koji obavljaju poslove organizovanja pozorišne publike, a da ne spominjem stručnjake za tehniku. U Subotici je ozbiljan problem pronaći tehničara ili inžinjera zvuka".

Pannon RTV

Na dnevni red došao je i predlog Ištvana Tarija iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara. Član MNS-a inicirao je da se odbaci predlog da 25. novembar postane Dan Vojvodine. Na taj dan 1918. godine u Novom Sadu Velika narodna skupština izglasala je pripajanje Vojvodine Srbiji. O tom predlogu trajala je javna rasprava širom Vojvodine. „Odbacimo to i inače smatramo neprihvatljivim i uvredljivim predlog da se dan Vojvodine odnosi na praznovanje istorijskih događaja iz 25. novembra", rekao je Ištvan Tari član MNS-a iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

Pannon RTV

Jene Hajnal, predsednik MNS-a istakao je da prema stavu MNS-a praznici vojvođanskih Mađara su 15. mart, 20. avgusta i 23. oktobar. „U duhu 45. Zakona o mađarskom parlamentu iz 2010. godine koji svedoči o nacionalnoj pripadnosti, prema kojem su svi pripadnici  zajednice Mađara u različitim državama, svaki njen član i zajednica deo su jedinstvene mađarske nacije, i gde je postojanje u državnim granicama stvarnost i odlučujući element mađarskog identiteta , ne prihvatamo predlog Istvan Tarija, našeg člana Saveta, jer nama u južnim krajevima, vojvođanskim Mađarima datum 25. novembar dok je radost za druge, nama će uvek biti praznik žalosti. Upravo zbog toga u ime nacionalnog jedinstva ubuduće još više ćemo osećati kao svoje nacionalne praznike 15. mart 20. avgust i 23. oktobar, kao praznike nas vojvođanskih Mađara i kao praznike koji imaju pokrajinski značaj.

Pannon RTV

Jene Hajnal je još rekao da ma koliko da je bilo  osnova da se odbaci predlog koji je podneo član MNS iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, jer se ne poziva na delokrug i zadatake MNS-a utvrđene statutom, već na statutarne odredbe koje definišu osnovne ciljeva Saveta,ipak je smatrao važnim da ovo pitanje dođe na dnevni red i da se o njemu raspravlja. Na kraju predlog Ištvana Tarija nije prihvaćen iz formalnih razloga. Ustvari, MNS je na ovaj način izbegao sukobe sa pokrajinskim rukovodstvom i osnažio svoj raniji stav u pogledu praznika mađarske zajednice.

Druga hitna tačka odnosila se na to da MNS zauzme stav o vezi toga što je akademik Tibor Varadi u jednom mađarskom nedeljniku dospeo na listu kao čovek jednog mešetara. Mađarski nacionalni savet i ovu tačku je odbacio. Jene Hajnal je rekao da podneti predlog nije bio prihvatljiv ni sa stanovišta forme ni sadržaja, ali ipak je dospeo na dnevni red. Naglasio je da ukoliko donosu odluku u vezi novinskog teksta doveli bi u pitanje neokaljanost ličnosti Varadija, i sa takvom odlukom samo bi dali veći značaj novinskom tekstu.

Mađarski Nacionalni Savet
Jene Hajnal

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.