Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Održana peta sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta

2021.06.08
19:13
Forrás
Pannon RTV
Savet je nastao 2003. godine sa ciljem izgradnje dogovora između sindikata, poslodavaca i pokrajinske vlade. U žiži sednice bio je četvorogodišnji plan, kao i pokrajinski program zapošljavanja.

Zbog epidemije jedan težak period je iza poslodavaca i zaposlenih koji je srpska vlada uspela da ublaži socijalno-ekonomskim merama. Prema oceni sindikata izmene zakona o radu u proteklim godinama dogodile su se na štetu prava radnika, i na njihovom popravljanju neprestano treba raditi.

„Svaka vlast primećuje samo dobro organizovanu, brojnu, dobro organizovanu grupu, ili one koji su bogati. Znači, jedina perspektiva za nas je da budemo dobro organizovani, da konačno napravimo jedinstvenu platformu i stanemo iza nje. Politika kada prepozna da stvarno utičete na nekoliko stotina ljudi, a nemate samo formalno, onda malo i čuje" kaže dr Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost".

Pannon RTV/Bognár Róbert

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja bio je četvorogodišnji program Saveta, a predstavljena je i kancelarija za privredu, kao i pokrajinski planovi zapošljavanja – naglasio je Vladimir Lalošević. Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine je dodao: „Takođe je vrlo bitno, da ćemo na ovoj sedniciti imati prisustvo članova Republičkog SES-a kao vid saradnje po vertikali između lokalnog, pokrajinskog i republičkog nivoa, a nadamo se i ubuduće i u horizontali, između lokalnih socijalno-ekonomskih saveta i da je ovo boljitak u radu u narednom periodu."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Na sednici je Unija poslodavaca Vojvodine predala predsedavanje socijalno-ekonomskim savetom po redu Vladi Vojvodine.

„Ideja nam svakako jeste da se u narednih godinu dana, tamo gde ne postoje socijalno-ekonomski saveti u lokalnim samoupravama, pomognemo osnivanje socijalno-ekonomskih saveta. Naš Sekretarijat već godinama povećava sredstva koja izdvaja za socijalno-ekonomske savete, a to je ove godine 12 miliona dinara i spremni smo da nastavimo sa izdvajanjem dodatnih sredstava, da bismo poboljšali strukturu socijalnog dijaloga na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine" rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu.

Na sednici je pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam predstavio aktuelne konkurse, kao i  „Najbolje iz Vojvodine", a i poziv u julu za  očuvanje retkih starih zanata.

Nenad Ivanišević
Vladimir Lalošević
Zoran Stojiljković

Najnovije

Najčitanije