Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

2022.09.20
18:16
Forrás
Panon RTV
U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Prošlog proleća kubni metar ogrevnog drveta koštao je između 6.500 i 7.000 dinara, a danas 12. 000 dinara. trenutno na stovarištima ima dovoljno drveta, bagrema, hrasta i bukve. Moguće je nabaviti i ugalj, iako ga uvoze iz inostranstva. 

Pannon RTV/Csipak Edvin

Zahlađenje je stiglo, približava se i zima. Svako nastoji da obezbedi dovoljno ogreva. Ede Bičkei je još u junu nabavio što mu je potrebno, tada je kubni metar plaćao 10 hiljada dinara. Kaže da svake godine kupi 12 kubnih metara i da to sve utroši na loženje. „Imamo trojicu sinova i to delimo na četiri strane, dakle svo četvoro i mi i oni kupimo po tri kubna metra, i tako imamo, inače ne bi mogli da kupimo da oni ne pomažu."

Oni koji do sada nisu kupovali ogrevno drvo, sada dublje moraju da zavuku ruku u džep. Jedan od subotičkih vlasnika stovarišta ogrevnog materijala kaže da cena varira u poslednjih godinu dana. S proleća je drvo za ogrev koštalo oko 8.000 dinara, a sada je cena dostigla 12.000 dinara. Cena ogrevnog drveta je mirovala u poslednje dve nedelje, čak je i pala: trenutno u drvari gde smo se raspitivali cena bukovog drveta i hrasta je 11.500 dinara za kubni metar,  a bagream 10.500 dinara. „U ovom trenutku moguće je nabaviti drva, mislim da svako stovarište može lako da ga nabavi, ali ima problema sa nabavnom cenom. U planinama, u okolini Stare planine, oko Knjaževca i u okolini granice sa Kosovom, u brdima i na ovim prostorima cena je pala samo za 500 dinara. to su privatne šume, jer mislim da ni jedna drvara ne može da kupuje o Javnog preduzeća „Srbijašume" samo od privatnih šuma, i tu privatnici određuju cenu."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Zbog energetske krize i štednje energenata, mnogi su se vratili na loženje sa drvima i ugljem. Ipak, u poslednje dve sedmice tražnja je opala. Uglje je moguće nabaviti samo iz inostranstva, većinom iz Bosne i Hercegovine. Cene su na svim stovarištima uglavnom iste. U zavisnosti od vrste uglja, tona kođa između 19 i 25 hiljada dinara. Karolina Palfi, vlasnica stovarišta kaže: „Ovo povećanje ni nama ne odgovara, slušajuži kupce. I za nas je ovo veliki izdatak, isto kao i kupcima, dakle i za nas je to duplo ulaganja za jednu isporuke, isto kao i građanima. I nama je teško da sakupimo, isto kao i njima, i vlasnicima drvara je teško da sakupe novac za ogrevno drvo. Nadamo se da neće biti daljih poskupljenja, biće ih eventualno ukoliko bude više snage dole i ne mogu da pripreme, neće moći da pripreme isporuku, kao što ni sada nije pripremljeno, kako spreme drva, tako ih isporučuju."

Ono na šta je još potrebno obratiti pažnju jeste da bi se dobilo kubni metar drva potrebno je da jedna od stranica u kubiku bude 1,30 metara. 

drvo
poskupljenje

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.