Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Omaž film mađarskoj narodnoj tradiciji u Vojvodini

2020-09-25
17:56
2020-09-25
18:07
Forrás
Pannon RTV
Kulturni savez vojvođanskih Mađara neobičnim programom priprema se za otvaranje Svečanih igara vojvođanskih Mađara.

Snima se omaž film o tradiciji mađarske zajednice u Vojvodini, s ciljem upoznavanja gledalaca sa svim što s kulturološkog aspekta karakteriše mađarsku zajednicu u Vojvodini.

Posećujemo Zavičajnu kuću Mađarske kulturne zajednice „Aron Tamaši Sekelj"iz Vojlovice, Pančevo. Ovo je jedna od lokacija na kojoj se snima dokumentarni film koji prikazuje identitet vojvođanskih Mađara. I ono što meštani predstavljaju: sekeljsko pripovedanje.

Tibor Kovač je srdačno ispunio rediteljeva očekivanja.

Tibor Kovač, sekeljski pripovedač, Vojlovica, Pančevo: 

„-Morao sam ispričati priču, dok su nas snimali.

-Koliko dugo se baviš pripovedanjem?

-Ne tako dugo.

-Kako ti se svideo ovaj zadatak?

-Vrlo dobro, delimično zanimljivo. Dobar je osećaj tako, pred kamerama. Pomalo čudno, ali dobro.

-Je li prisutnost kamere bila uznemirujuća?

-Ne baš puno. Možda malo, ali ne baš mnogo.”

 

Pripremu za nastup i obuku mladog izvođača izvršio je Antal Lečei, sekeljski pripovedač koji je poznat ne samo u Vojvodini već i publici izvan naših granica.

Antal Lečei, sekeljski pripovedač, Vojlovica, Pančevo: „Na pozornici i pred kamerama sam pripovedao mnogo puta, ali nisam imao priliku to raditi dok se snima film o tome. Ovo je takođe zanimljiv oblik pripovedanja. Pa, trenutno je to nešto moderno što svi mogu videti, ne morate sedeti u publici ili oko pripovedača, iako je stvarno pravo pripovedanje kad sedite oko pripovedača. Andriša Bereca jednom su pitali što je potrebno za dobru produkciju i rekao je:slušaoci. Pa, bilo je publike koja je slušala i sada, jer je dete sedelo pored mene, a kamermani i ostali koji su radili na tome, svi su slušali, s radošću - nadam se – tako da je bilo nekoga kome sam mogao pričati.”

Idejni tvorac dokumentarnog filma bio je Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara. Ekipu sa snimanja na Podunavlje je pratio Roland Brezovski, stručni saradnik iz Saveza.

Roland Brezovski, stručni saradnik, Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Subotica:

„- Želeli bismo predstaviti film, dokumentarac-omaž film o Vojvodini, koji verno odražava naš identitet. Želimo predstaviti vrednosti i blaga koja imamo. Ovde možemo razgovarati o Arači, zapadnobačkim Palocima, Kupusini ili Podunavskim Sekeljima, ali ovde imamo i orkestre Fokoš,Juhas i Duhaj,  kao i plesače koji predstavljaju ovu vrednost koju možemo preneti . Uz to, rekao sam ključnu reč: predati, preslikati. Ovo je takva misija Saveza i vojvođanskih Mađara, bez koje više ne možemo postojati. Važno je imati dobro korene i vrlo velika krila.

- Kako je izbor pao na Vojlovicu, Pančevo?

-Došli smo kod pravih Mađara. Zaista nam se sviđa ovaj mentalitet, ti ljudi koji žive ovde u Vojlovici. Sekelji iz donjeg Podunavlja - ako samo izgovorimo njihovo ime, to je već istorija i to je veliki ponos za Vojvodinu. Ko će ako ne oni, iz južnog Banata,da budu deo ovog filma?”

film
Vojvodina
Roland Brezovski

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.