Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Opšta bolnica Senta dobila mobilni rendgen aparat

2022.08.08
16:36
Forrás
Pannon RTV
Opšta bolnica Senta je modernizovana najsavremenijim rendgenskim aparatom. Od sada se modernim procedurama mogu dijagnostifikovati razni prelomi, nagnječenja i uganuća. Osim toga, s novim rendgenskim aparatom vreme čekanja će biti znatno smanjeno.

U Opštoj bolnici Senta se svakodnevno rendgenskom dijagnostikom uslužuje više od 80 ležećih bolesnika, kao i pokretnih bolesnika. Nabavka sadašnjeg skupocenog mobilnog rendgena, već se pokazala preko potrebnom, budući da su do sada stručnjaci morali da obavljaju potrebne usluge kod pacijenata primenom rendgen aparata starijeg tipa.

Dr Beata Čaki, direktorica Opšte bolnice Senta: "U slučaju kada je reč o pacijentu koji leži na odeljenju intenzivne nege koji se teško pomera s kreveta, možemo premestiti rendgenski uređaj tamo i obaviti pregled bez pomeranja pacijenta, a samim time poboljšava se kvalitet medicinskih usluga u bolnici, dakle uvodimo modernizaciju u proces rada, takođe ovo predstavlja i pomoć radnicima, jer sve pretrage možemo obaviti na licu mesta."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ministarstvo zdravlja takođe se zalaže za uvođenje centralnog registra u kojem bi se moglo predvideti redovno održavanje svih aparata.

Dr Ferenc Vicko, državni sekretar u ministarstvu zdravlja: „Jedan od poslednjih koraka, koji je Ministarstvo zdravlja započelo u martu uz učestvovanje Svetske banke u okviru drugog zdravstvenog projekta, 65 domova zdravlja i 55 bolnica je dobilo najnoviju digitalnu rendgensku opremu. To smo postavili kao prioritet početkom godine jer smo uvideli da bi se digitalizacijom i nabavkom rendgenskih aparata stvarno poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Osim toga, odeljenje ortopedije i patologije su takođe prošireni dodatnom opremom u poslednjem periodu. Prema planovima, uskoro stiže još jedan rendgen aparat. Odeljenje oftalmologije i ginekologije se proširuju digitalnim uređajima.

opšta bolnica
Senta
rentgen
Ferenc Vicko
Dr Beata Čaki

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.