Ugrás a tartalomra

Orban: 2024. će ponovo biti godina uspeha za Mađarsku

2024.02.17
18:25
2024.02.17
18:39
Forrás
Pannon RTV
Viktor Orban je u svom godišnjem izlaganju analizirajući prošlu godinu u Varkert Bazaru u Budimpešti, između ostalog, govorio o jačanju mađarskog sistema dečije zaštite, povećanju penzija, otvaranju novih radnih mesta i migrantskoj situaciji.

Mađarski premijer je istakao kako će 2024. godina ponovo biti godina uspeha za Mađarsku. Želimo da Mađarska bude jaka, sigurna i prosperitetna, koja je u svetu prepoznata kao jedna od najboljih zemalja u Evropi - naglasio je Orban koji je naveo pet koraka kako to postići.

2024. godina nije mogla da počne na gori način. Predsednica Republike je podnela ostavku Narodnoj skupštini, ovo je kao noćna mora - započeo je Viktor Orban svoj analizirajući govor za tekuću godinu. Donela je ispravnu odluku da daje ostavku, ali to je veliki gubitak za Mađarsku - smatra mađarski premijer. Dobri ljudi donose i loše odluke, to se događa i najboljima, rekao je mađarski premijer povodom ostavke Judite Varga i Katalin Novak.

„Osim pouka koje možemo izvući iz svega, tu su i konkretni zadaci koje treba preduzeti. Mađarski sistem zaštite dece se mora ojačati. Treba ga pročešljati i dopuniti. Zakonodavstvo mora biti osmišljeno da zaštiti našu decu, od ustava do ministarskih uredbi. Nevine žrtave nas obavezuje na te korake. Obavezuje nas da ojačamo upravljanje i nadzor naših ustanova za zaštitu dece, propisa i ograničenja koja se primenjuju na one koji tamo rade. Sve to zajedno moramo predati Narodnoj skupštini u obliku novog paketa zakona o zaštiti dece. Tu će moći da pokaže svoje “viteštvo” licemerna i dvolična levica.“

U vezi sa izborom novog šefa države je rekao da prelazni period treba da se svede na minimum. Govorio je i o tome da već pet godina mora da se radi pod pritiskom, što svima uzima danak. Već petu godinu cela država i svaka porodica vredno rade kako bi zaštitili ono što su postigli. Radna mesta su bila zaštićena na uspešan način. Završili smo projekat stvaranja milion novih radnih mesta - naglasio je Orban. Naglasio je da su i penzije uspešno zaštićene, a podvig je što je vraćena 13. penzija. Uz to, uspeli smo da smanjimo inflaciju sa rekordnih 25 na ispod 4 posto. Želimo da Mađarska bude jaka, sigurna i prosperitetna, da se u svetu na Mađarsku gleda sa poštovanjem, rekao je mađarski premijer.

“Prvi korak je biti među prvima koji će shvatiti i videti promenu u svetskom poretku. Kao drugi korak, najbrže se prilagođavamo promenjenim situacijama. Bićemo lukavi, okretni i uporni. Treći korak je ostati izvan politike rata i sankcija i odupreti se blokadi, što je sam novi Hladni rat. Četvrti korak je otvaranje i trgovina. Gradimo puteve, mostove, železnice i razvijamo aerodrome. Gradimo obrazovanje koje proizvodi više nobelovaca. Kao peti korak, podržavamo mađarske kompanije koje žele da budu na putu rasta, a takođe su uspešne u inostranstvu. Podržavamo naše tradicionalno jake grane industrije i ulažemo u potpuno nove, vodeće industrije u svetu."

Prema rečima Viktora Orbana, susedne države mogu biti sigurne da uvek mogu da računaju na Mađare, danas 1500 škola prima decu porodica koje su izbegle iz Ukrajine. U Hrvatskoj su obnovili škole oštećene u zemljotresu, pomogli su u Sloveniji i Rumuniji, a Češkoj su dali vakcine. Mađarski premijer je pojasnio da je otvarena bliža saradnja sa Mađarima iz dijaspore, tako što su izgrađena tri mosta na reci Ipolji između Mađarske i Slovačke, voz saobraća deset puta dnevno između Segedina i Subotice, a avion između Budimpešte i Kluža tri puta nedeljno.

2024. će ponovo biti godina uspeha za Mađarsku, ali ostaje pitanje gde možemo očekivati podršku, a gde napad - naglasio je Orban. Kad je reč o Evropskoj uniji, istakao je kako je 2023. godina bila godina neuspeha za Evropsku uniju. Prema njegovim rečima, Brisel je ostavio Evropljane na cedilu. Iako smo rekli da rat nije naš, Brisel se aktivno uključio u sukob. Ostali smo usamljeni sa našim stavom za mir, kao i dosada sa stavom protiv migracija, a tako će biti i u slučaju rata, rekao je mađarski premijer.

Viktor Orban
Mađarska

Najnovije

15:57, Frissítve: 16:04

Deca u Čantaviru učila o značaju oprašivača

Povodom Dana planete Zemlje, Osnovna škola „Janoš Hunjadi” u Čantaviru i Ekološko udruženje „EcoKarma” zajednički organizuju različite programe za mlade. Centralna tema jednonedeljne serije programa je značaj i zaštita oprašivača.

Najčitanije

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.