Ugrás a tartalomra

Orban: Mađarska i Srbija samo zajedno mogu da budu uspešne

2023.12.08
15:52
2023.12.08
16:57
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Mađarska i Srbija samo zajedno mogu da budu uspešne – izjavio je Viktor Orban, premijer Mađarske za Tanjug, novinskoj agenciji Srbije.

Viktor Orban je u intervjuu istakao: istorijski posmatrano Srbi i Mađari imaju jasno zaokružene  periode prijateljstva i suprotstavljanja, i kada god su Srbi i Mađari bili neprijatelji ni jednoj strani to nije odgovaralo, a kada su, nasuprot tome, sarađivali, to je bilo dobro za obe strane. Kada je došao odgovarajući trenutak u obe države su došle na vlast vođe koji vole istoriju, i imaju ozbiljniji politički horizont, onda su pronašli zajednički glas,  i shvatili kako zajednički da vrednuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Istorijskom pomirenju ipak značajno su doprineli i vojvođanski Mađari.

„Vaš predsednik Vučić uspeo je da na ovo pitanje pruži jedan savremen odgovor, mogao bih reći evropski, ali istovremeno i postavljen na hrišćanskim osnovama. On je Mađare posmatrao kao zajednicu koja doprinosi napretku Srbije. Dakle, ne kao teret, ne kao izazov, nije nas posmatrao kao opasnost, već kao konstruktivni deo njihove nacije, koja može da doprinese srpskom nacionalnom napretku“ rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske.

Premijer Orban smatra da nije pošteno započeti pregovore sa Ukrajinom o priključenju Evropskoj uniji, dok istovremeno sa brojnim zapadnoevropskim državama godinama već traju pregovori, a čitav proces je veoma usporen.

„Verujem da lideri Evrope ne shvataju strateški značaj Srbije i Zapadnog Balkana to je razlog što smatram da je moja misija da im pomognem da shvate važnost Srbije, važnost Balkana, onoga što je na kocki.“

Viktor Orban je govorio i o pitanju ilegalne migracije. Kako je objasnio, Mađari na to imaju i istorijsko stanovište jer je Mađarska 150 godina bila pod najezdom Turaka. Mađari zato osećaju kako je to kada jedna civilizacija u nadiranju zauzima teritoriju i kakav to uticaj ima na domicilno stanovništvo koje tamo živi i njihovu kulturu. Kada sagledaju svoje istorijsko iskustvo i posledice koje se dešavaju u društvima zapadne Evrope, za Mađare je nedvosmisleno da migracija mora biti zaustavljena.

Viktor Orban
Mađarska

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.