Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orban: Mi, Mađari, nalazimo se u procesu kulturne ekspanzije

2022.01.22
14:59
2022.01.22
16:45
Forrás
Pannon RTV
Mi, Mađari, nalazimo se u procesu kulturne ekspanzije, uprkos vremenu krize - izjavio je Viktor Orban na ceremoniji svečanog otvaranja Doma mađarske muzike u Budimpešti.

Mađarski premijer je naglasio da Evropa doživljava teška vremena, nižu se epidemije i talasi migracija, što ne daje povoljan ambijent za razvoj kulture, ali primer Mađarske pokazuje upravo suprotno. Viktor Orban je saopštio da su, prema poslednjim dostupnim podacima, izdvajanja za kulturu u Mađarskoj, proporcionalno – iako u mrtvoj trci - na prvom mestu u Evropskoj uniji.

On je dodao da važan deo slike koju Mađari imaju o sebi predstavlja i to da smo mi „nacija kulture".

„Evropska energetska kriza nam je oko vrata, ideološki pritisak iz Brisela je takođe sve veći, dok se politička, ideološka, ekonomska i kulturna težina našeg kontinenta konstantno smanjuje u odnosu na ostatak sveta. Na drugim mestima, ovakve institucije zbog epidemije imaju tendenciju da se zatvaraju, unazađuju i povlače, dok kod nas u svom punom sjaju stoji ova impresivna nova institucija, sa snažnim kulturnim isijavanjem. Uz to, Dom mađarske muzike nije prepušten sam sebi, već je to deo jedne kulturne investicije. Drugim rečima, treba da konstatujemo: mi, Mađari, nalazimo se u procesu kulturne ekspanzije, uprkos vremenu krize."

Mađari
Orbán Viktor
kulturna ekspanzija
proces
Budimpešta
Dom mađarske muzike

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.