Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Osnovna škola Stevan Sremac u Senti biće obnovljena

2021.10.27
19:53
Forrás
Pannon RTV
Ovu pomenutu, ali i nedavno renovirane lokalne obrazovne ustanove, posetili su danas, između ostalih, ministar prosvete Branko Ružić i državna sekretarka za obrazovanje Anamarija Viček.

U proteklom periodu je u Senti renovirano nekoliko obrazovnih ustanova. U obnovljenim i opremljenim zgradama se odvija kvalitetno obrazovanje.

Rudolf Cegledi, predsednik Opštine: „Tu se izdvaja renoviranje objekta Senćanske gimnazije, koji je star 145 godina, naime tamo se nastava odvija u još dve škole, sa ukupno oko 1000 učenika dnevno, ali je jednako važan i razvoj osnovnih škola."

Pannon RTV

Obnovljena Osnovna škola „Turzo Lajoš" ima važnu ulogu i u mađarskom obrazovanju u Vojvodini. Tu su snimljene neke od lekcija potrebnih za učenje na daljinu.

Anamarija Viček, državna sekretarka za obrazovanje: „Verujem da će sve ono što je rečeno, i sve ono što smo danas videli, obezbediti saradnju i zajedništvo koje podržava obrazovanje na mađarskom jeziku, ne samo u oblasti infrastrukture, već uz prisustvo Mađarskog nacionalnog saveta želimo da obezbedimo razvoj obrazovanja i u budućnosti."

Na sastanku je dr Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije, istakao je da je saradnja Ministarstva prosvete i opštine Senta kontinuirana i dobra.

„Građani Sente tačno znaju u kakvom je stanju bila ova škola u kojoj se sada nalazimo, Osnovna škola „Turzo Lajoš", pre nekoliko godina. Od poslednjih postaju prvi, iako je istina da se hronološki ovde radi o najstarijoj školi, ali je ona do pre dve godine bila u najgorem stanju."

U poslednjih četiri do pet godina su u oblasti obrazovanja u Opštini Senta urađena značajna infrastrukturna ulaganja - naglasio je ministar prosvete.

Branko Ružić, ministar prosvete: „Ulaganja od strane Kancelarije za javna ulaganja su bila za Senćansku gimnaziju nekih 270 miliona dinara, gde Madjarska Država pomogla u visini od 50 miliona dinara. U ovoj školi je takođe kancelarija učestvovala sa 270 miliona dinara, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine sa 20 ili 10 miliona za opremu. Obišli smo i školu Stevan Sremac, koja upravo ukazuje na jednu novu potrebu, ona vapi za rekonstrukcijom."

Na sastanku je konstatovano da bi planska dokumentacija za renoviranje Osnovne škole Stevan Sremac mogla da bude završena već u novembru.

Stevan Sremac
osnovna škola
Senta
Branko Ružić
Anamarija Viček

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.