Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Osušena, tanka i mala zrna, male glave

2022.08.17
15:19
2022.08.17
16:27
Forrás
Pannon RTV
U Opštini Kanjiža berba suncokreta počela je skoro dve nedelje ranije nego prethodnih godina. Štete izazvane sušom su velike, gubitak roda je mnogo veći od očekivanog, prinos se kreće između 700 i 1000 kilograma po hektaru.

Poljoprivredni proizvođači postigli su u utorak dogovor sa Vladom Srbije po kome će suncokret biti otkupljen po ceni od 73 dinara. Otkupna firma je, koju smo posetili u sredu, useve kupila po avansnoj ceni od 60 dinara.

Žetva suncokreta je u punom jeku. Ni ovde se ne može računati na veliki prinos, jer su glave male, zrna sitna, i usled toga ih samo kombajn može ubrati i to veoma loše.

Zoltan Feješ, proizvođač, Totovo selo: „I po kvalitetu je veoma loš, zrna su osušena, sitna i tanka. Deo toga završi i u smeću, sada nas je kupac ohrabrio da bi se možda, pošto je sada ustanovljeno 10 odsto smeća, smanjio ako prihvate da se tanka zrna ne smatraju smećem."

Pannon RTV/Apczi Jenő

U ataru Oroma nalazi se parcela sa više od hiljadu hektara zasađenog suncokretom od kojih će većina biti požnjeta u narednih nekoliko dana. Prošle godine suncokret je zasejan na nešto manjem broju površina. Za povećanje površina doprinelo je to što se prošle godine rod otkupljivao između 50 i 55 dinara po kilogramu. Ove godine to može da bude i 73 dinara, ali je ponegde kvalitet i kvantitet prinosa i do 70 odsto lošiji nego prošle godine.

Bernard Vajda, kupac, Orom: „Prinos useva otprilike odgovara očekivanom, ako uzmemo u obzir sušu koju smo imali ovog leta i proleća. Prinos je od 700 do 1.000 kilograma po katastarskom hektaru, što zapravo odgovara trećini ili polovini žetve."

Kupac iz Oroma je rekao da još ne znaju kolika će biti stvarna otkupna cena useva. Plaćaju 60 dinara avansa, a kada se objavi zvanična cena suncokreta, plaćaju razliku.

Kanjiža
Orom
suncokret

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.