Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Otkriven tajni život sova

2019.12.21
17:26
Forrás
Pannon RTV
Zainteresovani za tajni život sova mogli su jutros da ih posmatraju u Bačkoj Topoli.

Pomoću dvogleda su zainteresovani imali priliku da imaju uvid u tajni život ovih misterioznih ptica i da otkriju šta su  koristile za ishranu. Udruženje za zaštitu životne sredine Arcus peti put za redom je organizovalo ovaj događaj.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Sove su noćne ptice, imaju veliku glavu, velike oči, noge duže nešto mislimo, a glavu mogu da okreću u krug. Možda su ovo primarne informacije koje su skoro svima poznate, ali njihovi životi kriju brojne tajne, koje su posmatrači sova mogli da saznaju.

Pannon RTV/Huszár Dániel

U okviru ovog nesvakidašnjeg događaja bilo je mogućnosti autopsije sove. Tako su i najmlađi mogli odrediti šta su sove konzumirale: pacova, poljskog ili domaćeg miša.

“Kada izvadimo zub domaćem mišu, vidi se koren zuba. Poljskom mišu kad izvadimo, nema koren, zub izađe u komadu” kaže Hedi Vituška.

“Ovako treba rastaviti. Tu je jedna lepo razvijena lobanja. Dosta stara, to je sigurno” objašnjava Bence Kereši.

Sa očišćene lobanje se otkidaju sićušni zubići, a oni ovoj deci govore od koje su životinje.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Na našem području česte su sova kukuvija, šumska sova, mala ušara, sova močvarica, sivi ćuk. U Vojvodini, najveća zimovališta su, pored Kikinde,  upravo u Bačkoj Topoli.

“Na takvom nivou, da smo do sada čuli da je u Kikindi veliko zimovalište. Iz nekog razloga, prošle godine je tamo stiglo manje ptica, oko 60-70 jedinki. Mi smo prošle godine imali 148 sova. U vreme ovogodišnjeg popisa, u Kikindi smo izbrojali 180 a kod nas 191 jedinki“ kaže Jožef Šihelnik, sekretar Udruženja za zaštitu životne sredine Arcus.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Tokom zimovanja ovih 200 sova pojede oko nekoliko tona glodara.

Najviše što možemo učiniti za opstanak noćnih grabljivica, jeste da smanjimo upotrebu otrova za ubijanje glodara, savetuje zaštitnik prirode.

sove
Bačka Topola

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!